Халеп – Швьонтек е първият полуфинал при жените на Индиън Уелс

Симона Халеп достигна с лекота до полуфиналите на силния тенис турнир в Индиън Уелс, Калифорния, след като надигра Петра Мартич с 6-1, 6-1 за по-малко от час игра.

24-та в основната схема румънка даде само два гейма на хърватската си опонентка, която започна с гейм първия сет, но оттам-насетне Халеп спечели шест последователни на своята сметка, за да затвори категорично частта. Серията й стигна до девет поредни гейма след пробив във втория сет и аванс от 3-0, преди Мартич да се разпише. Това обаче се оказа последният й гейм в срещата и така Халеп се класира безапелационно за последните четири в турнира, след като спечели 82% от точките на първи сервис и спаси и трите възможности за пробив пред съперничката.

Симона Халеп.

В спор за място на финала шампионката от 2015 ще играе с третата в схемата Ига Швьонтек. Полякинята бе още по-убедителна и даде само гейм на полуфиналистката от Аустрелиън Оупън Мадисън Кийс след 6-1, 6-0 също за около час игра.

Шампионката на Ролан Гарос 2020 започна ударно и взе първите пет гейма в срещата, преди представителката на домакините да запише гейм на честта в откриващия сет. Втората част се разви идентично, като Швьонтек повтори упражнението и спечели първите пет гейма, но този път серията й не спря дотам и тя грабна и шести на сметката си, с което сложи и точка на спора. Полската тенисистка не направи нито един ас, като се отчете с две двойни грешки, но загуби само четири точки на първи сервис в целия мач и спаси единствения шанс за пробив, който се откри пред Кийс.

Ига Швьонтек.

Халеп и Швьонтек имат три мача помежду си, като румънката води с 2-1 победи в преките сблъсъци. Първите им две срещи са на клей, където си разменят по един успех – Халеп дава само гейм на полякинята на Ролан Гарос през 2019, а година по-късно Швьонтек се реваншира на същия турнир в Париж с убедителна победа. Халеп взе последния им сблъсък миналата година на Аустрелиън Оупън след обрат в три сета – 3-6, 6-1, 6-4.

Другият полуфинал при дамите ще бъде определен от мачовете на действащата шампионка Паула Бадоса и Вероника Кудерметова от Русия, и двойката Мария Сакари – Елена Рибакина. /БГНЕС