Хамас освободи 10 тайландски заложници, държи още 20

Десет тайландски заложници, отвлечени по време на нападенията на Хамас в Израел на 7 октомври, бяха освободени в петък, според тайландското и израелското правителство, часове след началото на примирието във войната между Израел и Хамас. Приблизително 20 тайландци все още са сред около 215-те оставащи заложници, взети от палестински екстремисти по време на вълната от трансгранични нападения в Израел миналия месец, според външното министерство на Тайланд и израелската армия.


Тайландското министерство каза в събота, че 10 тайландски заложници са били освободени, ревизирайки изявлението от петък на премиера Срета Тависин и Израел за 12 пуснати заложници. В петък примирието започна след седмици на преговори с посредничеството на Катар, Египет и Съединените щати.

Съгласно споразумението беше определена четиридневна пауза в боевете, за да бъдат освободени най-малко 50 заложници от Газа в замяна на 150 палестински затворници, държани в израелски затвори. Министерството на външните работи на Тайланд заяви в събота, че може да "потвърди, че има общо десет (10) освободени тайландски граждани (а не 12, както беше съобщено първоначално)". „Служители на кралското посолство на Тайланд са с групата и са уведомили роднините си“, казаха от министерството. Той добави, че 10-те лица - девет мъже и една жена - са били транспортирани в Израел през Египет, както е договорено съгласно условията на споразумението за примирие. Те ще останат в израелския медицински център Шамир в продължение на 48 часа, докато служителите се подготвят да ги върнат при "семействата им възможно най-скоро", каза министерството. Четирима от 10-те освободени заложници никога не са били обявявани като отвлечени от израелските власти, добави министерството, преразглеждайки на 20 броя на тайландците, които все още са държани в Газа.

Жест

Източник, близък до Хамас, потвърди пред АФП, че някои тайландски заложници са били освободени, в допълнение към заложниците, освободени съгласно сделката с Израел. „Хамас направи жест да освободи и някои тайландски чужденци“, каза източник, близък до ислямисткото движение. Израелски източник от сигурността каза, че 13 израелски заложници, държани в ивицата Газа, са били предадени на Израел в петък. Говорителят на външното министерство на Катар Маджед Ал Ансари каза, че общо 24 заложници - 13 израелци, 10 тайландци и един филипинец - са били предадени на Червения кръст в Газа от Хамас. Катар посредничи при забележителното примирие и размяната на заложници, взети от палестински екстремисти, срещу палестински затворници, задържани в Израел. По-рано този месец тайландският външен министър пътува до Катар, за да проведе разговори с иранския си колега относно освобождаването на тайландските граждани. Миналата седмица член на преговорния екип на Тайланд за освобождаване на заложници каза, че неговото правителство е получило гаранции от Хамас, че гражданите на кралството, държани от въоръжената група, са „в безопасност“. Източник, запознат с преговорите за примирие, каза пред AFP, че съобщението е дошло "след посещението на тайландския външен министър в Катар и посредническите усилия на катарците и египтяните". Около 30 000 тайландци са работили в Израел, предимно в селскостопанския сектор, по време на атаките от 7 октомври, според министерството на труда на кралството. От тях 39 тайландски граждани са били убити и 19 ранени във войната, като кралството е евакуирало над 8500 души, според външното министерство на Банкок. /БГНЕС