Хамас отложи освобождаването на заложниците

Въоръженото крило на Хамас заяви в събота, че отлага предаването на втората група заложници, които трябва да бъдат освободени съгласно споразумение за примирие, докато Израел "не се придържа към условията на споразумението".


Въвеждането на хуманитарна помощ в северната част на ивицата Газа и критериите за подбор за освобождаване на затворници са въпросните условия, се казва в изявление на бригадите Езедин ал Касам.

Групата заложници, заловени при атаките на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври, трябваше да бъде предадена на втория ден от четиридневното споразумение за примирие между Израел и ислямисткото движение, като в замяна бъдат освободени палестински затворници в съотношение едно към три. Източник от Хамас каза пред АФП, че предаването на 14 заложници на Червения кръст е започнало, след което обаче добави, че процесът на предаване е спрян. Израелски представител каза, че заложниците все още не са предадени на Червения кръст. "Израел не е нарушил споразумението", каза израелски източник пред AFP.