Хамилтън ликува в историческо състезание в Саудитска Арабия, битката за титлата във Ф1 се завърза изключително много

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ликува в историческото първо Гран при на Саудитска Арабия в първенството. Състезанието се разви по уникален начин. Втори в надпреварата се подреди Макс Верстапен. Така Хамилтън, който записа и най-бързата обиколка в днешното Гран при настигна напълно Макс по точки във временното класиране. След 7 дни е Гран при на Абу Даби, това е и последният кръг от сезона. По този начин битката за титлата се завърза изключително много. Верстапен все пак води в настоящото подреждане поради повече спечелени състезания през този сезон. Трети днес се подреди Ботас, който изпревари буквално в последните метри Окон.

Асът на Мерцедес Хамилтън.

В първите обиколки на състезанието по улиците на Джеда, Саудитска Арабия на два пъти бе показван червен флаг заради тежки катастрофи. Преди първото спиране на Гран при-то съотборниците в Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас смениха гумите на "сребърните стрели" докато колоната бе след кола за сигурност. Макс Верстапен пък остана на трасето, в последствие болидите бяха прибрани в бокса, а асът на Ред Бул използва това и смени гумите на пилотираната от него машина. Така при рестартирането с нова стартова решетка Верстапен излезе пред пилотите на "сребърните стрели", които бяха водачи от квалификацията. Рестартът предложи много емоции, 7-кратният световен шампион Хамилтън се изстреля пред Макс, но Верстапен влезе изключително рязко в първия завой, а след това болидът пилотиран от нидерландеца излезе и с четирите си гуми извън пистата, но обаче се върна на трасето пред Мерцедеса на Люис. Британецът забави темпото си и бе изпреварен от Естебан Окон с Алпин.

В последствие при новото прибиране на болидите в бокса,заради инциденти, на Верстапен бе наложено наказание, от Ред Бул сами се съгласиха със санкцията и Макс потегли трети след Окон и Хамилтън при новото рестартиране на състезанието. Верстапен обаче направи двойно изпреварване на първия завой и поведе колоната. Малко след това Люис мина пред Естебан.

Последваха обиколки, в които Верстапен водеше колоната на около 1-2 секунди пред Хамилтън, така се стигна до 37-ата обиколка, в която бе наредено на Макс да пропусне пред себе си Люис, защото малко преди това нидерландецът запази първата позиция по начин, който не отговаряше на регламента при опит за изпреварване от страна на британеца. В момента, в който Ред Бул-а намали скоростта си обаче се стигна до контакт между двата водещи болида. В 42-ата обиколка от общо 50 Хамилтън изпревари Верстапен, след като нидерландецът реши да върне позиция в надпреварата, но секунди по-късно Макс атакува и отново излезе първи. Само малко след това обаче нидерландецът бе наказан с 5 секунди, защото излезе от пистата при последната от горните маневри. Няколко завоя по-късно Верстапен върна гаста и Хамилтън поведе. Люис не изпусна водачеството до края на състезанието.

При конструкторите водач е Мерцедес със солидна преднина спрямо Ред Бул, днес Серхио Перес от "биковете" не завърши. /БГНЕС

Категории: