Хамилтън стартира по шампионски след вълнуваща битка с Верстапен в Бахрейн

Люис Хамилтън започна с успех тазгодишния сезон във Формула 1, след като надви пилота на Ред Бул Макс Верстапен в страхотна битка на пистата „Сакхир“ в Бахрейн пред някои от най-верните фенове на най-престижната автомобилна надпревара.

Хамилтън спечели първия старт за сезона във Ф1.

Действащият седемкратен световен шампион стартира зад нидерландеца в днешното състезание, след като Верстапен направи отлични три тренировки и квалификация, за да си спечели полпозишън. Състезанието започна с две загряващи обиколки заради проблем с болида на Серхио Перес, който дебютира за Ред Бул. Впоследствие Пиер Гасли от АлфаТаури не съумя да остане до края на старта поради проблем. Битката обаче за първото място бе повече от ожесточена и стана централна във вълнуващия откриващ етап от Ф1.

Верстапен и Ред Бул използваха добра стратегия, за да имат повече скорост в края на състезанието, което позволи на нидерландеца да изпревари британеца. Хамилтън обаче бе пуснат от съперника три обиколки преди края, тъй като при изпреварването си Верстапен мина извън завой 4, което не е позволено от правилника. Моментът обаче предизвика противоречие поради факта, че на няколко пъти преди това имаше подобни излизания извън въпросния завой, но до подобно действие се стигна при изпреварването на младия пилот на Ред Бул. В крайна сметка, Хамилтън се пребори за успеха и даде заява за рекордна осма титла тази година, с което да задмине легендарния пилот на Ферари Михаел Шумахер.

На почетната стълбичка се качи още колегата на Хамилтън в Мерцедес – Валтери Ботас. Топ 10 допълниха Ландо Норис (Макларън), Серхио Перес (Ред Бул), Шарл Льоклер (Ферари), Даниел Рикардо (Макларън), Карлос Сайнц (Ферари), Юки Цунода (АлфаТаури) и Ланс Строл (Астън Мартин). Освен Цунода, дебют направи и синът на Михаел Шумахер – Мик, който остана 16-и. Фернандо Алонсо пък се завърна с тима на Рено, който се ребрандира на Алпин, но не успя да завърши състезанието.

Боже, колко трудно беше това състезание! Определено когато спряхме рано, знаехме, че ще имаме трудности, но трябваше да покрием Макс. Те се представиха невероятно целия уикенд, така че трябваше да се случи нещо специално. Опитахме се да намерим правилния баланс между това да не натискаме прекалено много и да запазим гумите до края. Беше трудно и Макс ме атакуваше непрекъснато в края, но просто успях да го удържа. Това беше едно от най-тежките ми състезания в последно време“, сподели Хамилтън. Следващото състезание от календара на Ф1 е Гран При на Емилия Романя на 18 април в Италия. /БГНЕС