Хамза Юсаф спечели лидерската надпревара в Шотландия

Хамза Юсаф спечели надпреварата за нов лидер на Шотландия. Той е натоварен със задачата да съживи отслабващото движение за независимост след дългия мандат на Никола Стърджън, предаде АФП.

Юсаф победи с 52% от преференциално класираните гласове на членовете на Шотландската национална партия (ШНП) след тристранна битка за лидерство, предизвикана от изненадващото съобщение за оставката на Стърджън миналия месец.

Той ще положи клетва като първи министър в сряда, превръщайки се в първия лидер от етническо малцинство на децентрализирано правителство и първия мюсюлманин, оглавил голяма партия в Обединеното кралство.

37-годишният мъж ще бъде и най-младият лидер на Шотландия, след като Риши Сунак стана най-младият министър-председател на Обединеното кралство в наши дни, когато влезе на Даунинг стрийт на 42-годишна възраст.

Юсаф обеща да продължи да следва основната политика на ШНП - независимост на Шотландия - за която Стърджън се бори, откакто партията загуби референдума по въпроса през 2014 г.

"Ние ще бъдем поколението, което ще донесе независимост за Шотландия", заяви Юсаф в победната си реч, като в последвалите интервюта добави, че официално ще поиска от правителството на Обединеното кралство да разреши нов вот.

Той добави, че негов "непосредствен приоритет" е защитата на шотландците от кризата с разходите за живот във Великобритания и реформирането на обществените услуги.

"Ще се стремя да ръководя Шотландия и интересите на всички наши граждани, независимо от политическата ви принадлежност", настоя Юсаф, като отбеляза, че ще се стреми да работи "конструктивно" с Лондон.

Говорителят на Сунак заяви, че премиерът "очаква с нетърпение да работи с него", но изключи възможността да даде необходимото разрешение за организиране на нов вот за независимост.

Юсаф, който беше министър на здравеопазването в последния кабинет на Стърджън, едва успя да победи финансовия министър Кейт Форбс, за да стане лидер на ШНП, след като бяха преброени вторите преференции на партийните избиратели.

Бившият министър Аш Реган завърши на далечно трето място.

Форбс, която спечели 48% от гласовете в конкурса, попадна в центъра на вниманието заради консервативните си възгледи като член на Свободната църква на Шотландия, която се противопоставя на еднополовите бракове и абортите.

Но Юсаф, който има близки връзки със Стърджън, също се сблъска с проверки и критики заради досегашната си работа на последователни позиции в шотландското правителство.

Поздравявайки Юсаф за победата, Стърджън го определи като "изключителен лидер" и добави в Туитър: "Не мога да се гордея повече, че той ще ме наследи".

Британският мюсюлмански съвет нарече избора му "съдбоносен".

Но за успеха му вероятно ще се съди по способността му да продължи движението за независимост.

Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за него намалява, след като за кратко време бе нараснала през миналата година.

Проучванията показват, че в момента около 45% от шотландците подкрепят излизането на Шотландия от Обединеното кралство, което е същото число, регистрирано при гласуването през 2014 г.

По време на кампанията Юсаф заяви, че ШНП трябва да се съсредоточи върху създаването на визия за независима Шотландия, и обеща гражданско движение, което да движи кампанията.

Юсаф е изправен пред предизвикателството да спечели по-широкия шотландски електорат, защото през следващите 18 месеца се очакват общи избори в Обединеното кралство.

Според проучванията на Ipsos той се ползва с положително мнение сред едва 22% от избирателите.

Партията също така е свидетел на отзвук заради новия закон, който позволява на всеки над 16 години да промени пола си без медицинска диагноза.

Законът би позволил на транссексуална жена, осъдена за изнасилване, преди да започне да се променя, да изтърпи присъдата си в затвор само за жени.

Докато дебатите се разгаряха, правителството на Великобритания използва безпрецедентно вето, за да блокира закона.

Миналата година Върховният съд на Обединеното кралство също така постанови, че правителството на Стърджън не може да проведе нов референдум за независимост без одобрението на Лондон.

Делегираното правителство в Единбург е създадено през 1999 г. чрез реформи за децентрализация, инициирани от правителството на Обединеното кралство в Лондон.

Оттогава ШНП се превърна в доминираща сила в шотландската политика, като привлече подкрепата най-вече на Лейбъристката партия.

Лейбъристите обаче се надяват, че напускането на Стърджън може да даде възможност за потенциално завръщане на север от английската граница, което да помогне за победа над консерваторите на следващите избори в Обединеното кралство.

" ШНП нямат отговори нито за Националната здравна служба, нито за кризата с разходите за живот", написа лидерът на лейбъристите Киър Стармър в Туитър заедно с поздравленията си към Юсаф.

"Само лейбъристите могат да осигурят промяната, от която се нуждае Шотландия", добави той. /БГНЕС