Хаос на Тунис - Мали, съдията два пъти свири край преди 90-та минута

Хаос, две дузпи, червен картон, двукратен последен съдийски сигнал преди 90-та минута и отказ на отбор да излезе на терена белязаха мача между Тунис и Мали от група F на Купата на африканските нации. В ключова фигура в двубоя се превърна реферът Джани Сиказве, който на два пъти свири последен съдийски сигнал, преди да е изтекла 90-та минута.

Джани Сиказве забърка голяма каша на Тунис - Мали. На снимката той ръководи мач от Мондиал 2018 между Япония и Полша

След скучно първо полувреме на стадион "Лимбе" в едноименния град в Камерун, Мали поведе в резултата три минути след почивката, когато Ибрахима Коне реализира спорна дузпа, отсъдена за игра с ръка. Половин час по-късно Сиказве отсъди нова дискусионна дузпа за игра с ръка, този път в полза на Тунис, но ударът на Уаби Хазри бе отразен от вратаря на Мали Ибрахим Мункоро.

Най-любопитното обаче тепърва предстоеше. Пет минути преди края съдията свири край на мача, но след реакция на играчите и треньорите той бързо разбра грешката си и даде знак играта да продължи. В 87-та минута Ел Билал Туре от състава на Мали получи пресилен червен картон, но въпреки че Сиказве прегледа ситуацията с монитора край терена, решението не бе променено. Докато Тунис търсеше изравнителен гол, Сиказве отново даде последен съдийски сигнал, този път в 89-та минута и 42-ра секунда. Селекционерът на Тунис Мондер Кебайер и неговият щаб бяха бесни от действията на рефера, но този път той не промени решението си и бе изведен от терена от охраната заедно с асистентите си.

https://twitter.com/PunchlineAfric_/status/1481283424618958848

Оказа се, че това не е краят на драмата. Двайсет минути по-късно, след като вече Мункоро бе получил наградата си за играч на мача, а треньорът на Мали Мохамед Магасуба даваше интервю, делегатите на мача поискаха играчите да излязат на терена, за да доиграят мача. Първоначално и двата отбора отказаха да го сторят, като в крайна сметка футболистите на Мали излязоха, но тези на Тунис не го сториха, а от щаба на тима заявиха, че ще подадат жалба.

Едно от възможните обяснения за действията на съдията е, че той е забравил да спре часовника си, когато играчите получиха почивка да пият вода в средата на второто полувреме. Началото на другия мач от група F между Мавритания и Гамбия се забави заради инцидентите, съпътстващи Тунис - Мали.

Турнирът продължава да бъде белязан от малко голове, като само в един от десетте мача до момента бе вкаран повече от един гол. /БГНЕС