Хаос с извозването на бежанците от Слънчев бряг

На 31 май е последният срок, в който украинските бежанци трябва да напуснат хотелите в Слънчев бряг. Днес пред един от хотелите в Слънчев бряг настана хаос, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Майки с деца и възрастни хора се наложи да изчакат с часове в автобусите, тъй като до последния момент не се знаеше крайната точка на маршрута. Бежанците споделиха, че са притеснени дали във вътрешността на страната, където ги разселват ще имат достъп до медицинска помощ.

„Ние сме с наши дядо на 83 години и с внучката му. Не знаем къде отиваме. Искахме да не е далече, защото с дядо ни някъде в гората е някак нереално”, сподели Людмила .

„Не знам за къде ще е този влак. Трябва да ми кажат- отиваш ето там, а такава информация няма. Стоя и чакам”, каза Владимир.

Представителят на Агенцията за бежанците в Слънчев бряг също до последно не знаеше накъде трябва да тръгнат автобусите- към гарата в Бургас или към друга база край морето. „Товарим от три точки. Тук товарим от един автобус, после автобусът ще се върне, предполагам до два и половина да направим два курса, с което работата в този хотел ще приключи”, заяви за БГНЕС Кирил Атанасов. По обяд стана ясно, че няма да бъдат извозени до гарата в Бургас, а ще бъдат пренасочени към държавна база в Китен.

От областна управа в Бургас заявиха, че за днес имат заявка от Слънчев бряг да бъдат изведени около 400 души, но бройката до края на деня може да се промени.

Вчера от 300 изявили желание да бъдат преместени във вътрешността на страната, на влака от Бургас се качиха една 57 души. Очаква се утре броят на бежанците, които трябва да бъдат разселени да скочи драстично. /БГНЕС