Хари Потър и приятели – пример за дружба в литературата

Хари Потър и неговите приятели от романите на Джоан Роулинг са пример за истинско приятелство и дружба в романите. Това показват данните от проучване сред руски читатели.

Допитването е направено по повод на Международния ден на дружбата, който се отбелязва днес. В него са взели участие над 1500 клиенти на електронните услуги за книги "Литрес" и MyBook.

64% от анкетираните са посочили, че отношенията между Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър са най-искрените и вдъхновяващи. На второ място 31,8% са поставили дружбата на Шерлок Холмс и д-р Уотсън от поредицата романи на сър Артър Конан Дойл. В първата тройка влизат четиримата мускетари от едноименните романи на Александър Дюма. Тяхното приятелство и приключения се харесват на 29,9% от участниците в анкетата.

Съставен е също така и рейтинг на примерите за вражда в литературата. Той се оглавява от персонажите на романа на Александър Пушкин – Евгений Онегин и Владимир Ленски /31,9% от анкетираните/. На второ място 31,3% са поставили двойката Дориан Грей и лорд Хенри от „Портретът на Дориан Грей“ на Оскар Уайлд. „Бронзът“ за литературна вражда 21,4% от читателите са присъдили на Дантес и Данглар, Мондего и Кадрус от „Граф Монте-Кристо“ на Дюма. /ТАСС