Харисън Форд със специално отличие на фестивала в Кан за ролята на Индиана Джоунс

Харисън Форд играе Индиана Джоунс повече от 40 години в пет филма, а тази година на филмовия фестивал в Кан ще получи специално отличие. „Variety“ съобщава, че фестивалът ще бъде домакин на световната премиера на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" на 18 май, 15 години след дебюта на "Кралството на кристалния череп" на същия форум. Характерът на специалната почит към Форд все още не е разкрит.

Кан е най-престижният филмов фестивал в света, като изключителното отличие в конкурса се счита за висока чест за всяка продукция. Джеймс Манголд, режисьорът на "Реликвата на съдбата", дебютира преди 28 години в Кан, а сега най-накрая се завръща като почетен гост. Харисън Форд е присъствал на безброй други прояви в Кан, тъй като всеки Индиана Джоунс е имал премиера на фестивала.

Към Харисън Форд и Джеймс Манголд потенциално ще се присъединят и останалите актьори, сред които Фийби Уолър-Бридж, Джон Рис-Дейвис, Мадс Микелсен, Тоби Джоунс, Бойд Холбрук, Итън Айсидор и Антонио Бандерас. Макар че "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" връща дългогодишната звезда, това ще бъде първото участие във франчайза без Стивън Спилбърг.

Сътрудничеството на Харисън Форд с режисьора на "Джурасик парк" започва, след като Спилбърг помага на Джордж Лукас да разработи образа на Индиана Джоунс по време на една ваканция на Хаваите. Манголд получава благословията на Спилбърг и помощта на композитора, номиниран за „Оскар“, Джон Уилямс, който сега е на 91 години. "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" ще бъде краят на една епоха и край на една от най-великите роли в историята на киното.

Това, което знаем за следващия филм от трейлъра и различни интервюта, е, че той ще се фокусира върху Индиана като мърморещ старец, опирайки се на напредващата възраст на звездата. Бившият нацистки учен на Микелсен е злодей в сюжет, свързан с космическа надпревара, но другото се пази в тайна.

Докато посетителите на фестивала в Кан могат да видят за първи път последното превъплъщение на Харисън Форд в ролята на Индиана Джоунс, широката публика ще трябва да почака, за да види как франчайзът приключва. Филмът "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" ще излезе по кината на 30 юни. /БГНЕС