Харис на среща с петима лидери по повод изстрелването на ракети от Северна Корея

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще проведе днес спешни разговори с лидерите на Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и Канада, след като Северна Корея изстреля предполагаема междуконтинентална балистична ракета, съобщи американски служител.

Харис, която участва в Азиатско-тихоокеанската среща на върха в Банкок, ще се срещне с петимата лидери в кулоарите, "за да се консултира относно неотдавнашното изстрелване на балистична ракета от КНДР", заяви служителят на Белия дом, използвайки официалното име на Корейската народнодемократична република.

В срещата ще се включат министър-председателите Фумио Кишида на Япония, Хан Дък Су на Южна Корея, Антъни Албанезе на Австралия, Джасинда Ардерн на Нова Зеландия и Джъстин Трюдо на Канада.

Япония заяви, че ракетата е паднала в нейни води и че е имала обсег да удари континенталната част на САЩ. Това се случва след седмици на нарастващо напрежение със Северна Корея, която, според американското разузнаване, подготвя седми ядрен опит.

Белият дом нарече последното изстрелване "нагло нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН", което "ненужно повишава напрежението" в региона.

Президентът Джо Байдън се срещна в неделя с Кишида и с южнокорейския президент Юн Сук-йол в рамките на срещата на върха на Югоизточна Азия в Камбоджа, като отправи съвместно предупреждение срещу ядрен опит от страна на Северна Корея - която определи тристранната среща като доказателство за враждебността на САЩ.

Харис представлява Съединените щати на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Банкок, след като Байдън се върна във Вашингтон за сватбата на внучката си. /БГНЕС, АФП

Банкок / Тайланд