Харков изцяло без ток след руските удари

Руската ракетна атака напълно е прекъснала електро- и топлодаването на втория по големина украински град Харков, съобщи кметът Игор Техеров, предаде АФП.


По-рано Украйна съобщи, че Русия е предприела най-мащабното въздушно нападение срещу нея от месеци насам, като е атакувала енергийни съоръжения в цялата страна и е убила най-малко петима души.

"Градът е напълно без ток и в резултат на това не работят водоснабдяването и топлоснабдяването", заяви кметът на Харков Игор Терехов.

"Комуналните и енергийните инженери се нуждаят от време, за да се справят с предизвикателствата, породени от този враждебен обстрел... Моля всички да запазят спокойствие и да останат търпеливи", каза той.

Други райони в Украйна също съобщиха за прекъсвания на електрозахранването, включително най-малко 200 000 души в западната Хмелницка област и около 260 000 души в южната област Одеса.

По-рано Русия заяви, че е започнала серия от "масирани" въздушни удари срещу Украйна като ответна мярка за украинските нападения срещу граничните ѝ райони през последните седмици.

По време на войната, която продължава вече трета година, тя се насочи към енергийната инфраструктура на Украйна, като ударите бяха наречени "енергиен тероризъм" от украинския президент Володимир Зеленски. /БГНЕС