Хасан и Вархолм спечелиха наградите за Европейски лекоатлети на годината

Нидерландката Сифан Хасан и норвежецът Карстен Вархолм спечелиха наградите за Европейски лекоатлет на годината при жените и мъжете на церемонията "Златна писта" в Лозана миналата вечер. Хасан и Вархолм блеснаха със страхотни изяви на Олимпийските игри в Токио и пребориха сериозна конкуренция за престижните отличия.

Карстен Вархолм

Хасан се превърна във втората нидерландка след Дафне Скиперс (2014 и 2015), която печели наградата, след като се пребори за три медала в Токио - титли в бяганията на 5 и 10 хиляди метра, както и бронз на 1500 метра. Бегачката, която не присъства на церемонията в Лозана, надви конкуренцията на полякинята Анита Влодарчик (хвърляне на чук, първата жена с три поредни олимпийски титли в индивидуална дисциплина) и рускинята Мария Ласицкене (висок скок, титла в Токио, европейски атлет на годината 2019), които бяха другите две финалистки.

Карстен Вархолм спечели златен медал в бягането на 400 метра с препятствия на Олимпиадата, поставяйки изключително силен световен рекорд, печели трето отличие от "Златна писта" след наградите за изгряващ лекоатлет през 2017 и атлет на годината през 2019. Той бе награден от новия президент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, който също така е президент на Българската федерация по лека атлетика. Другите двама финалисти при мъжете бяха Арманд Дуплантис (Швеция, овчарски скок, златен медал от Токио) и Марсел Джейкъбс (Италия, 100 метра, титли на 100 и 4х100 на Олимпиадата).

При младите атлети тази година бяха отличени нидерландката Фемке Бол (21 години, 400 метра с препятствия) и французинът Саша Жоя (19 години, 110 метра с препятствия). /БГНЕС