Хавиер Милей и папа Франциск се сдобряват с аржентински бисквити и прегръдки

Папа Франциск и президентът на Аржентина Хавиер Милей проведоха първите си официални разговори във Ватикана, където се опитаха да поправят отношенията си на фона на взривоопасната икономическа ситуация в родината им.


Милей, либерален икономист, отправи остри критики към своя сънародник по време на предизборната си кампания миналата година, като обвини папата в политическа намеса и го нарече "имбецил", който "насърчава комунизма".

Но в интервю този уикенд президентът определи Франциск, бивш архиепископ на Буенос Айрес, като "най-важния аржентинец в историята".

Двамата мъже бяха усмихнати вчера по време на кратка среща след папската меса в базиликата "Свети Петър" във Ватикана за канонизирането на първата аржентинска светица.

Милеи даде мечешка прегръдка на 87-годишния папа, докато той седеше в инвалидната си количка, която Франциск започна да използва през 2022 г. заради болки в коляното.

По време на официалната аудиенция във Ватикана днес Милей даде на папата няколко подаръка, както е по традиция, включително аржентински бисквити, за които се твърди, че папата обича, заяви говорител на правителството, предаде АФП.

По време на срещата си президентът и папата - и двамата родени в Буенос Айрес - вероятно ще обсъдят евентуално папско пътуване до Аржентина.

През ноември Франциск се обади на Милей, за да го поздрави за изборната му победа, а президентът на свой ред помоли Франциск да посети Аржентина.

Папата не се е връщал в родината си, откакто стана глава на Католическата църква през 2013 г. Той е казвал, че би искал да се върне, но все още не е точна определена дата.

Икономическа реформа

Срещата им се провежда на фона на сътресенията в Аржентина.

Избран през октомври върху вълна от гняв заради продължилата десетилетия икономическа криза, Милей започна масирана икономическа дерегулация с президентски указ.


Около 40% от населението на страната живее в бедност, а инфлацията достига 200%.

След избирането си Милей девалвира песото, намали държавните субсидии и отмени стотици правила.

Пакетът му от реформи обаче попадна в задънена улица миналата седмица, когато парламентът го върна в комисия за преработване, което накара Милей да се нахвърли върху опонентите си, наричайки ги "престъпници" и "предатели".

През януари Милей изпрати на папата писмо, в което се казваше, че посещението му ще "доведе до постигане на мир и братство за всички аржентинци, желаещи да преодолеят разделенията и конфронтациите".

По време на цялото си папство Франциск се обявява срещу неравенствата, породени от свободните пазари, като призовава за защита на най-уязвимите членове на обществото.

По време на неделната литургия, на която бе канонизирана светицата от XVIII в. Мама Антула, Франциск отново отправи призив от името на най-маргинализираните членове на обществото.

"Колко много страдащи мъже и жени срещаме по тротоарите на нашите градове", припомни той по време на обръщението си.

Мама Антула, посветена йезуитска мирянка с рождено име Мария Антония де Паз и Фигероа, е смятана за защитник на човешките права от периода, когато Аржентина е била испанска колония.

Тя е обявена за блажена през 2016 г.

Милей, който направи официално посещение в Израел, преди да пристигне в Италия, пътува с духовния си съветник, равин.

Въпреки че произхожда от католическо семейство, аржентинският президент неведнъж е изразявал очарованието си от юдаизма и изучава Тората. /БГНЕС