Хазната на САЩ може да остане без пари до 18 октомври

Министерството на финансите на САЩ вероятно ще изчерпи мерките за продължаване на финансирането на правителството до 18 октомври, и ще остане без пари, ако Конгресът не увеличи федералния таван на дълга, предупреди министърът на финансите Джанет Йелън.

„След тази дата хазната ще остане с много ограничени ресурси, които ще бъдат изчерпани бързо. Не е сигурно дали ще можем да продължим да изпълняваме всички национални ангажименти след тази дата", каза тя.

БГНЕС припомня, че по-рано администрацията на президента Джо Байдън предупреди за "икономическа катастрофа", ако Конгресът на САЩ не успее да увеличи лимита за поемане на дългове от държавата.

Но републиканците се зарекоха да откажат подкрепа за повишаване на тавана на дълга - принуждавайки демократите да поемат сами политическите последствия от такова решение.

"САЩ никога не са изпадали в невъзможност да покриват задълженията си. Нито веднъж. Това вероятно би предизвикало историческа финансова криза, която би усложнила щетите от продължаващата извънредна ситуация в областта на общественото здраве", каза Йелън в коментар за в. „Уол Стрийт джърнъл“.

При предшественика на Байдън Доналд Тръмп демократите подкрепиха усилията на републиканците да спрат лимита на дълга за две години. Таванът беше възстановен на 1 август с дълг от 28,4 трилиона долара, а министерството на финансите вече преразглежда правителствените средства, за да продължи да плаща сметките. Републиканците използват въпроса като начин да атакуват разходите на управляващите, а по време на управлението на Обама се стигна до задънена улица, когато стана ясно, че страната е най-близо до неизпълнение на задълженията.

След този конфликт през 2011 г. Съединените щати загубиха желания си рейтинг на дълга „AAA“ от Standard and Poor's, който изпрати шокови вълни през пазарите. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че неговата партия е "обединена в опозиция за повишаване на тавана на дълга", но през 2019 г. той заяви, че ако това не се направи "би било катастрофа"./БГНЕС