Хебър с четвърта Купа на България след трилър срещу Дея

Хебър Пазарджик завоюва четвърта Купа на България. Във вълнуващ финал в турнира за Money + Купа България 2023 пазарджиклии срещнаха бургаския Дея Волей и се поздравиха с успех с 3-2 след като губеха с 0-2. Зрителите в пазарджишката зала „Васил Левски“ станаха свидетел на истински волейболен трилър, а феновете на волейбола в България се насладиха на волейбол от най-високо ниво.

Играта беше изключително оспорвана - Дея завърши с 57 успешни атаки (на 53 за Хебър) и с 13 блока (на 10). Силният сервис изигра ключова роля за успеха на „тигрите“ - 10 на 7 аса. Джулио Саби от Хебър стана най-резултатен с 22 точки, а за Дея най-много наниза Николай Учиков - 19.

Старши треньорът на пазарджиклии Камило Плачи.

Бургазлии стартираха ударно, повеждайки с 8-1 след серия от добри сервиси на Тодор Вълчев. Хебър опита да се противопостави, но този път на линията за начален удар застана Николай Учиков и с ас даде предимство на Дея за 16-9. По-организираната игра от страна на бургазлии продължи, като отново силният сервис се оказа ключов, след като Борислав Николов също се представи добре на този елемeнт. Успешна атака на Валентин Братоев сложи край на спора в този гейм след 25-15.

Грешка на Стефано Патриарка от сервис помогна на „тигрите“ да отворят в своя полза. Играта се завърза след като и двата тима показаха добри умения в различните волейболни елементи. Джулио Саби беше безпогрешен в завършващата фаза на атаката, но Дея успяваше да се противопостави с добър блок (11-11). Нито един от двата отбора успяваше да дръпне напред в резултата (16-16, 18-18), а след това грешки от страна на пазарджиклии дадоха предимство на Дея (21-18). Възпитаниците на Франческо Кадеду успяха да намерят празните места в полето на домакините и дори и силният сервис на смяната Мартин Симеонов не успя да промени развоя на събитията, а Тодор Вълчев с ас даде предимство на бургазлии за 2-0 при 25-21.

Разпределителят Добромир Димитров се появи в игра на мястото на Александър Туш в третия гейм, а Якопо Масари започна сета силно за „тигрите“ с два аса за 2-0. Стабилната игра на блок от страна на бургазлии обаче им помогна да обърнат за 7-5, а след това отборите “се захапаха” (9-9). Волейболистите на ст.треньор Камило Плачи успяха да натрупат малка точкова преднина след 16-16 и да поведат при 22-17 след успешни атаки. Тази разлика се оказа достатъчна и Хебър върна обратно интригата в двубоя за 2-1 след 25-21.

Хебър показа различно лице в първите минути на следващия гейм, и с мощни сервиси разколеба посрещането на Дея. Блокадата им също заработи (8-4) и въпреки опитите на бургазлии да се върнат, прецизността на Хебър в решаващите моменти изигра своята роля и зрителите в зала „Васил Левски“ се насладиха на тайбрек след 25-19 за „тигрите“ в четвъртия гейм.

И петият гейм не разочарова, като до последно зрителите тръпнеха в очакване кой ще вдигне Купата. Саби с ключови атаки след 10-та точка обърна резултата и помогна за спечелването на втората поредна Купа за пазарджиклии.

Наистина емоцията е уникална. Единственото, с което мога да го сравня, е изживяването с националния отбор на България в „Арена Армеец“ и че направихме всички толкова щастливи. Отборно успяхме да обърнем мача, показахме търпение. Благодарение и на тренировки, и на мачовете от Шампионска лига, също се подготвихме. Може би моето влизане и на Мартин Симеонов успяхме да раздвижим играта и да не е толкова лесно за техния блок. Те също започнаха да бъркат сервис, а от друга страна ние намалихме нашите грешки. Изключително доволен съм, че съм Играч на мача. Дълги години очаквах такъв момент и съм щастлив, че успях да го използвам по най-добрия начин. Благодаря. Може да прозвучи малко високомерно, но лично аз днес не съм си помислял, че може да загубим Купата“, сподели определеният за МВП на финала Добромир Димитров от Хебър.

Както аз, така и моите колеги със сигурност изпитваме съжаление за загубения финал. Аз изпитвам по-голяма нотка на удоволствие от това, което нашият отбор показа днес, респективно от това, което показва досега отборът ни през този сезон. Благодаря за добрите думи от Камило Плачи. Той е човек, който разбира толкова много от волейбол и неговата оценка може да ни радва. Може да очаквате, че състезателите и екипът на Дея Волей ще работят изключително много, за да постигнат поставените пред отбора цели“, коментира състезателят на Дея Валентин Братоев. /БГНЕС