Хекимян: Искаме да подобрим условията в поликлиниките, а „мнимата промяна“ закрива лечебни заведения

Здравето на децата, младежите и възрастните хора е акцентът, който аз ще поставя в общинското здравеопазване. Столичната община има огромен потенциал за развитие на доболничната помощ. Затова подготвяме специално програма за модернизиране, оборудване и обезпечаване със специалисти общинските поликлиники (ДКЦ). Именно те са първата и най-близка доболнична помощ за живеещите в кварталите.

Това сподели кандидатът за кмет на София от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян пред лекари и медицински персонал от 5-та градска болница „Княгиня Клементина“.

През 2024 г. ще е готова първата в София детска поликлиника, която ще предоставя грижи на едно място за децата.

„Докато ние искаме да подобрим условията в поликлиниките, нашите опоненти – „мнимата промяна“ предлага закриване на лечебни заведения“, обясни Хекимян. По думите му сега е моментът, в който хората трябва да чуват какво говорят кандидатите и да не допуснат управлението на столицата да отиде в ръцете на хора, които дори не мислят за здравето на гражданите.

„Специално за младежите и децата сме предвидили скринингови програми, които ще бъдат насочени към социално значимите заболявания като диабет, хипертония, гръбначни изкривявания, очни болести“, заяви Антон Хекимян.

Той посочи, че общината вече е доказала силата си в провеждането на подобни програми и даде за пример скрининг програмите за ракови заболявания сред учители, шофьори в градския транспорт и др.

Кандидатът за кмет допълни, че грижата за възрастните хора също е сред приоритетите му. Той посочи, че има сгради, които могат да бъдат превърнати в хосписи. „Хората, които имат близък болен, нуждаещ се от грижи, знаят колко е трудно да намерят специализирано заведение, където той да получи качествена здравна помощ“, сподели Хекимян. /БГНЕС