Хекимян: Развитието на северните райони на София е наш приоритет

Развитието на северните райони на София е наш приоритет. Това заяви Антон Хекимян, кандидатът за кмет на столицата, издигнат от ГЕРБ-СДС.

Преди започването на дебата за кмет на София, организиран от БНТ, той уточни, че е дошъл с кола от Борово-Бъкстон.

„Там обаче трябва да се изгради инфраструктура. Планирали сме изграждането на инфраструктура, която да свързва със Северната тангента. Задължително обаче е и изграждането на канализацията. Но за съжаление „Продължаваме промяната“ отрязаха 200 милиона за канализация на тези северни райони“, обясни Хекимян.

Според него не е решението промяната на Общия устройствен план. „Това ще е отварянето на кутията на Пандора. Специалният закон на София е нещото, което може да бъде променено и първо да се намери решение за ограничаване на презастрояването“, каза Хекимян.

Коментирайки правомощията на местните кметове, той заяви, че децентрализацията е нещо хубаво. „Тя се случва в момента. Една от отговорностите на местните кметове е да строят детски градини. В Слатина няма детска градина. Въпросът е защо този кмет не си е свършил работата. Много са такива кметове на неотличници. Не знам дали да споменавам партиите“, каза Хекимян.

Той заяви, че би продължил метрото и по посока Симеоновския лифт, и по посока на кварталите Илиенци, Бенковски и Свобода. „Хубаво да се знае, че проектът за метро към Симеоновския лифт е спрян, но ние искаме да го развиваме и натам. Две станции в Люлин трябва да бъдат построени, и в Слатина“, каза Хекимян.

По отношение на графитите, той заяви, че „тези драсканици са се превърнали в пандемия в града“. „Кампания срещу премахването им вече е започнала отпреди няколко месеца. Покриват се местата със специална мазилка, така че да не може да се драска“, каза кандидатът за кмет на ГЕРБ-СДС.

На въпрос кой кмет би поканил първо, Хекимян заяви: „Бих поканил районните кметове, защото ще има много работа за вършене. А ако говорим за кметове на градове в Европа, бих поканил кметовете на балканските столици, защото смятам, че София отново трябва да си върне позицията на лидер на балканите и градът, който трябва да определя политиките в региона“.

В заключение той заяви, че сам е извървял пътя си и е изградил кариерата си и по тази причина хората трябва да го подкрепят. /БГНЕС