Хекимян: София има нужда от Борд на туризма, туристите да стигнат 4 милиона

Близо 2,5 милиона са били туристите, които са посетили София през 2019 г. Днес цифрите не са такива, но ангажиментът, който мога да поема е в през следващите 3 до 4 години е София да има 4 милиона туристи на година.

Това заяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян по време на срещаха си с представители на ресторантьорския и туристическия бизнес, предаде репортер на БГНЕС.

„София има огромен потенциал. Развитието на града и бизнеса няма как да стане без помощта на общината. Първата стъпка, която трябва да направим е да започнем да си говорим. За да си говорим това трябва да се случи с Борд на туризма, който искам да създам към Столична община. Той ще събере най-добрите експерти и ще говорим с вас кой са приоритетите на града. София трябва да има обща визия“, каза Хекимян.

Според него трябва активно да се развива конгресен туризъм, фестивален туризъм и културно-исторически туризъм. „Една от основните идеи и план е за вторичен градски център, който да бъде разположен на мястото на бившата автогара, където ще има многофункционална зала за конгресен туризъм и много съпътстваща инфраструктура, която да поеме посетителите на града“, съобщи той.

Хекимян коментира, че няма против туристите да идват за нощувка или две, но според него трябва да се работи по привличане на туристите за по-дълъг престои в столицата.

„Спортът е много важна тема за София“, категоричен е той. Според него спортните бази в София трябва да се развиват, но и освен това лифтовете на Витоша трябва да заработят.

Хекимян определи срещата като изключителна важна, защото това е браншът, който носи най-големи приходи на града.

Георги Георгиев от ГЕРБ напомни, че Столична община е успяла да спести на бизнеса около 7 млн. лв. „Това ясно показва отношението ни към брашна”, категоричен е той. Георгиев отправи и молба към бизнеса - да им дават задачи, за да може да се помисли как може да се реализират, колко от тях са реалистични и в какъв срок могат да се изпълнят. Той посочи, че има няколко основни задачи, които стоят пред тях:
„Първата задача е институционален диалог. На второ място - дигитализация. На трето място - експанзията навън”, обясни той. Георгиев уточни, че Бордът, които те предлагат ще бъде съставен от експерти, които знаят как да реализират дадена задача, но самите задачи ще идват по предложение на бранша.
Относно криминогенната обстановка около Лъвов мост, Хекимян отговори, че според него полицията трябва да се грижи за реда и общината трябва да работи в тясно сътрудничество, за да може да се подобри средата около Лъвов мост. Георги Георгиев категорично заяви, че ГЕРБ-СДС ще работи за осигуряване на повече полиция на криминогенните места в столицата. /БГНЕС