Хекимян: "Топлофикация - София" трябва да се модернизира

"Топлофикация - София" трябва да се модернизира. Това е голям проект, който трябва да се случи с изграждане на когенерации. Всичко, което може да бъде модернизирано там, ще спомогне за намаляване на дълговете на дружеството и със сигурност за намаляване и сметките на софиянци.

Това заяви пред БГНЕС кандидатът за кмет на столицата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

“Изграждането на когенерация би означавало, че тока, който би произвеждала "Топлофикация - София", освен топлинната енергия, може да стане - ако сега е 5:1 производство на топлинна, енергия, и ток, - ще стане 1:1, което означава, че излизайки на пазара, тази енергия може да бъде продавана и да бъдат намалени дълговете на дружеството”, обясни кандидатът за кмет.

Той уточни, че включването на зелена енергия в турбините като мощност, например, ще намали употребата на природния газ. “Това означава две неща - купуваме по-малко природен газ, т.е. - харчим по-малко пари за това, и намаляваме сметките на софиянци”, поясни той.

Сред основните приоритети на Хекимян като кандидат за кмет на столицата е и “нула жертви на пътя”.

“Нещо, което можем да направим изключително бързо, е да започнем да работим с енергията на хората и гражданите, за нула жертви на пътя. Смятам, че това е проблем, който засега много от нас, и докосва много от нас, така че можем да намерим начин, по който този проблем да бъде решен".

Хекимян посочи, че Столична община има над 700 камери за контрол на трафика, които със законови промени и малко ъпдейт могат да станат система за контрол на скоростта.

Образованието и изграждането на образователна инфраструктура също е сред приоритетите на кандидата за кмет на ГЕРБ-СДС. “Това е нещо изключително важно, което ще подобри живота на хората в кварталите. Всички имаме нужда от това”, смята той. Един от подходите за реализиране на тази идея чрез изграждане на нови тротоари, ремонтиране на междублоковите пространства и изграждане на паркинги.

По отношение на проблема с презастрояването в столицата и неговото решение, той подчерта, че всичко е свързано със стандартите и правилата. “Със сигурност искам ограничаване на строителството в кварталите, но ако има такова, то поне трябва да бъде на достатъчно голямо отстояние от съществуващите сгради. Трябва да се намери законов начин за затваряне на всички вратички, които са свързани с това да може да заобиколиш процедурата”, посочи Хекимян./БГНЕС