Хелън Мирън: Творческият импулс никога не ще бъде задушен

Творческият импулс на писатели, художници, танцьори, певци, актьори, музиканти, режисьори никога не ще бъде задушен, а в най-близко бъдеще ще разцъфне пак с нова енергия и разбиране за света ни. Нямам търпение това да се случи!

Това казва британска театрална, филмова и телевизионна актриса Хелън Мирън, която е тазгодишният автор на посланието за Световния ден на театъра 2021. Ден, който творческата гилдия и света отбелязват на 27 март.

В своето послание неповторимата Мирън, която неведнъж през последната година алармира за тревогите на театралната индустрия във Великобритания, казва: "Измина една твърде тежка година за представленията на живо, за много творци, технически служби и създатели на театралното изкуство, сблъскани с трудностите в една професия, вече преизпълнена с несигурност. Вероятно именно тази постоянна несигурност ги е приучила да оцеляват чрез духовитост и кураж и в тази пандемия. В тези нови обстоятелства въображението им вече се преобразува в изобретателен, забавен и прочувствен начин за общуване, до голяма степен благодарение, разбира се, на Интернет. Откакто са на тази земя, хората си разказват истории един на друг. И прекрасното ни единение чрез театъра винаги ще продължава да съществува, докато ни има нас", заявява дамата на големия кръст на Британската империя, цитирана от Съюза на артистите в България в превода от Сава Драгунчев.

Според 72-годишната актриса творческият импулс на писатели, художници, танцьори, певци, актьори, музиканти, режисьори никога не ще бъде задушен, а съвсем скоро ще разцъфне пак и тя няма търпение това да се случи. /БГНЕС