Хеликоптерът на Марс извърши 18-ти полет и измина още 230 метра

Базираният на Марс хеликоптер Ingenuity завърши 18-и полет в мисията си, която започна преди десет месеца. Това съобщиха представители на лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL), разположена в Пасадена, Калифорния, която отговаря за изпълнението на проекта.

„По време на успешен полет хеликоптерът измина 230 м., насочвайки се с 2,5 м/сек към северната граница на област, наречена Сейтах. Хеликоптерът летя във въздуха за 124,3 секунди“, съобщиха от лабораторията на страницата LPD в Twitter. Ingenuity е прелетял досега общо над 3,8 км., издигайки се до височина от 12 метра и ускорявай до 5 метра в секунда. Така машината е прекарала почти 33 минути във въздуха.

НАСА по-рано посочи, че Seitah има пясъчни хребети, които са трудни за колесни роувъри, а Ingenuity демонстрира способност да изследва места на Марс, които са трудни за достигане с други средства.

Seitah означава „сред пясъците“ на езика на навахо, който НАСА избра да използва за обозначаване на редица обекти и зони на Марс като част от текущата мисия на марсохода Perseverance, който беше доставен с Ingenuity до кратера Jezero. Тяхната задача е да се опитат да намерят следи от възможно съществуване в далечното минало на живота на планетата.

Разработката на Ingenuity, който тежи 1,8 кг, струва 80 млн. долара.

Информацията за това как се държи Ingenuity на Червената планета има за цел да помогне за изграждането на следващия марсиански хеликоптер. Той ще бъде по-голям и оборудван с шест ротора. Предполага се, че масата на устройството ще бъде приблизително 30 кг./БГНЕС

Тагове: