Хераклея Синтика: Градът на македонските царе разкрива нови тайни

В първия ден на месеца бяха подновени разкопките в Хераклея Синтика – градът на македонските царе край Петрич, съвсем наскоро бе открит печат с изображението на Александър Македонски, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Разположеният под възвишението кожух град в продължение на 800 г. е контролирал средното течение на река Струма, основан е от Филип Втори, носи името на Херакъл, героят стигнал най-далеч от гръцките антични герои, подвигът му е повторен от цар Александър Велики. Завоевателят, стигнал до Индия, но походите му започнали от тук, където като 16-годишен е потушил въстание на тракийското племе Меди.

Поредният етап от разкопките на античния град отново е под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински от НАИМ към Българската академия на науките. Изненада е откриването на скулптурата на бик, свързван с култа към бог Митра.

„В поредния сезон от разкопките продължаваме работа на централния площад - форума, но една трета от екипа разкопава и акропола на хълма. С работата в западната част на площада се опитваме да попълним историята на града – кога, какво и защо се е случило. А находките сами идват при нас или не, но откриваме информация. Някои от находките се открояват, например глиненият печат на Елий Лупус, производител на глинени изделия през 2 век“, обясни археологът.

На печата има релеф на Александър Македонски върху глазирана купа със скалп на лъв върху главата му вместо шлем. Така Александър е представен като Херакъл.

Хераклея Синтика носи името му, наречена е на него, а Александър е бил по тези земи още като 16-годишен, когато потушавал въстание на местното тракийско племе Меди в 340 г. преди Христа.

„Градът е основан от бащата на Александър - Филип Втори. Тук е бил и Херакъл, и макар и в римската епоха, те продължавали да тачат корените и традициите си“, добави Вагалински.

За това Хераклея Синтика се е наричал градът на македонските царе.

„Да разкопаваш градове е най-трудната част от археологията”, поясни Вагалински.

Тази сряда е открита скулптура на коленичил бик, но без глава с човешки крак, стъпил върху него.

„Досетихме се, че кракът е на бог Митра – иранско божество, чийто култ се разпространява много бързо в Римската империя. Нещо повече, през 3 век се е конкурирал с ранното християнство и за малко да надделее. До сега не знаехме, че култът на Митра – това божество, което убива бика, и символ на доброто, злото, на тъмното и светлото, е бил популярен и тук – в Хераклея Синтика. И понеже е скулптура, а не релеф, считаме, че тук е имало светилище на бог Митра“, обясни археологът.

Според него Митра е божество на войниците, явно и тук е имало такива, те са се били установили на акропола.

„Там също копаем, но иманярите са направили много поразии, разровили са пластовете, но все пак се стараем да работим. Сега разчистваме едно римско жилище от 3-4 век, но сме открили и пластове от елинистичната епоха от преди Христа. Работейки тук долу - на площада, целта ни е да съберем повече данни, за да разкажем по-подробно и достоверно какво и кога се е случило, защото площадът е сърцето на града. В продължение на 800 г. градът е контролирал поречието на Средна Струма“, завърши Вагалински.

„Тук има неща, които аз виждам за първи път, от всяко нещо черпим информация, която е от историческо значение“, каза археоложката Добрина Хардалиева. /БГНЕС