Херо Мустафа: България да инвестира в добро управление, върховенството на закона все още е проблем

Тази година беше трудна. Пандемията отне животи. Имаше политическа несигурност, България премина през няколко избора. В световен мащаб има енергийна несигурност, но аз виждам потенциал да обърнем страницата, виждам надежда. Това заяви американският посланик Нейно превъзходителство Херо Мустафа, предаде репортер на БГНЕС.

Има ново правителство, отворено за диалог. Българската икономика е готова за растеж през 2022 г. България и САЩ са посели семената за едно плодотворно партньорство, каза посланик Мустафа на бизнес-закуската, организирана от Американска търговска камара в България (АмЧам).

Наскоро отпразнувах втората си годишнина на поста си в България, добави Мустафа. Обиколих надлъж и нашир вашата прекрасна страна и се убедих колко силни са връзките между нашите две страни. Срещнах се с хора и са запознах с надеждите на хората за едно по-добро бъдеще. Населението на България е 7 милиона души, с мен имате 7 милиона и 1 жители, заяви посланичката.

В своето изложение тя акцентира върху трите „И” – инвестиции, иновации и интеграция. Посланик Мустафа призова да инвестираме заедно в своето бъдеще. Бъдещето на нашите две нации е в инвестиране в по-добро управление, това ще ни позволи да постигнем просперитет. Възстановяването в България ще бъде движено от по-високите заплати и инвестирането на европейски пари. Стокообменът спадна с 11 процента през 2020 г., но тази година наблюдаваме ръст от 25 процента за периода януари-септември. САЩ са инвестирали 2.5 милиарда долара, създали са 30 000 високоплатени работни места, посочи за пример Херо Мустафа.

Тя подчерта, че за да може България да привлича чужди инвестиции, държавата трябва да инвестира в добро управление. Върховенството на закона е проблем. Трудовото законодателство е доста остаряло. Регулаторната среда има слабо правоприлагане, създават се условия за корупция. Казвам всичко това като партньор и съюзник. Искаме България да се придвижи напред в класацията на „Трансперънси интернешънъл”. Борбата с корупцията е област, в която АмЧам играе важна роля, коментира още Мустафа.

Тя обясни още, че ключови за бъдещето на България са инвестициите в диверсификацията на енергийния микс. Трябва да се изберат западни решения, особено по отношение на сътрудничество в ядрената енергетика. Планирали сме семинар за малките ядрени модули, каза Мустафа. Тя посочи още, че е възложено проучване за осъществяване на модернизацията на Топлофикация. САЩ предоставиха 1 млн. долара за модернизация на Топлофикация, добави още тя.

Херо Мустафа заяви, че партньорството със САЩ означава инвестиция в бъдещето. Искаме силна България, работната група на АмЧам по Зеления пакт нае международна група за преход към бъдеще без въглища. Този преход трябва да се осъществи по добър начин за работниците. Целта е да имаме екологична среда, заяви посланик Мустафа.

По темата за иновациите, тя каза, че се изправяме пред все по-сложни предизвикателства. COVID-19 наруши веригата на доставките, а кибератаките нанасят сериозни щети на компаниите. Според нея иновациите ще намерят решение на тези предизвикателства. Основният износ на България за САЩ са компютри и електроника, а не както някои си мислят земеделски продукти, това показва взаимноизгодният характер на сътрудничеството, подчерта Мустафа и призова съвместно да прилагаме постиженията на науката и технологиите за да отговорим на предизвикателствата като пандемията.

Нужна е интеграция на България със западните пазари. Дълбоко съм убедена, че заедно сме по-силни. България трябва да бъде интегрирана с ОИСР и еврозоната, тя трябва да се присъедини към тях. Бъдещето е на България. Имате потенциал да станете силен регионален енергиен център с интерконектора България-Гърция. Винаги съм се застъпвала за него и ще продължа да се застъпвам, подчерта още посланичката.

С гордост отбелязваме покупката на F-16. Продължаваме да работим активно в Черно море. В нашия взаимосвързан свят бизнесът не е само печалба. Частният сектор трябва да има ролята за справяне със социалните недъзи. В България положителни промени се осъществяват в толкова много сфери, въпреки толкова многото предизвикателства, каза Мустафа и обобщим, че повишените инвестиции, иновации и интеграция благоприятстват българската и американската икономика. /БГНЕС