Хиляди демонстрираха в Харков в защита на Украйна

Със синьо-жълтото украинско знаме на раменете, Ирина Гайева, която дойде да демонстрира в събота в Харков, на около четиридесет километра от руската граница, има просто послание: „Ние не искаме Русия“.

„Украйна, това е моята родина", обяснява пенсионерката, с която се срещна кореспондент на АФП по време на "Марш на единството", който събра няколко хиляди души във втория по големина украински град, включително и националистически организации.

„Аз съм родена в Крим“, украински полуостров, анексиран през 2014 г. от Русия, казва тя.

"Вече ми отнеха Родината, стига! Тук съм израснала, живея тук, родителите ми са от Русия, но не искам да виждам окупатори", добавя тя. "Това е моята къща, това са моите правила".

Москва е струпала повече от 100 000 войници по украинската граница, което кара западните сили да се страхуват от офанзива в Украйна, която Русия отрича да е подготвяла: тя отговаря, че НАТО застрашава нейната сигурност, настоявайки за прекратяване на разширяването на Алианса и изтегляне на войските му от Източна Европа.

Промишлен и университетски център, с милион и половина жители, много от които рускоговорящи, Харков, на повече от 400 километра източно от столицата Киев е в непосредствена близост до руската граница.

В интервю за „Уошингтън пост“, самият украински президент Влодимир Зеленски изрично спомена възможността Харков да бъде „окупиран“ в случай на продължаваща „ескалация“ от руска страна: „Те ще направят това на територии, исторически населени с хора с родствени връзки с Русия".

През 2014 г. подкрепяният от Москва сепаратистки бунт, който избухна в Източна Украйна след прозападна революция, бе белязан с насилие, тъй като проруските бунтовници атакуваха регионалната администрация с коктейли Молотов.

Тогава някои видяха, как Харков поема по пътя на Донецк и Луганск, които оттогава се превърнаха в двете „столици“ на самопровъзгласилите се републики на сепаратистите, които воюват срещу украинските войски, конфликт, който погуби над 13 000 души и който продължава. Украинските сили обаче се намесиха бързо, за да възстановят спокойствието.

„През 2014 г. бе паника“, спомня си Ирина Гайева. „Този път няма паника, а гняв: искате ли да дойдете? Елате!“.

Зад голям транспарант "Харков е Украйна" протестиращите демонстрираха между двата главни площада, скандирайки патриотични лозунги, пеейки националния химн или носейки плакати, на които благодарят на британците и американците, които доставят оръжие на Украйна.

Според Галина Куц, политолог от Харков, присъствала на демонстрацията, изявленията на президента Зеленски за възможна окупация на града са предизвикали безпокойство.

„Всички се обаждаха да питат какво да правят, къде да бягат“, каза тя. Но "Харков живее под постоянната заплаха от нашествие в продължение на почти девет години. В известен смисъл свикнахме, но хората се промениха, имат опит в оцеляването, знаят как да реагират, когато докарват ранени" от фронта. / БГНЕС