Хиляди изпратиха Михаил Горбачов в последния му път

Хиляди московчани се стекоха пред залата с тялото на първия и последен лидер на СССР - Михаил Горбачов в Москва, за да отдадат почита си към него. Той спечели възхищението на Запада заради реформите си, но живя и достатъчно дълго, за да види как ръководството на Русия отменя голяма част от тях, съобщава "Ройтерс".

Горбачов почина във вторник на 91-годишна възраст, и беше погребан без държавни почести в московското гробище "Новодевиче" до гроба на покойната му съпруга Раиса. Настоящият президент Владимир Путин присъства само на поклонението пред Горбачов, но не и на погребението му. Путин постави огромен букет с тъмночервени цвета, сведе глава пред Горбачов, и на прощаване докосна ковчега му.

На близките на покойния лидер бе дадено право за публично изпращане, като властите позволиха на руснаците да видят ковчега му във внушителната Колонна зала на Дома на Съюзите, в близост до Кремъл, където са проведени погребалните церемонии и на предишни съветски лидери.

За никого не бе изненада, че Путин, дългогодишен офицер от разузнаването на КГБ, който нарече разпадането на Съветския съюз "геополитическа катастрофа", отказа на Горбачов пълни държавни почести и заяви, че графикът му не му позволява да присъства на погребението. Кремъл, обаче, съобщи, че церемонията на Горбачов ще има "елементи" на държавно погребение и че държавата помага за организирането й.

На Путин му бяха необходими повече от 15 часа след смъртта на Горбачов, за да публикува сдържано съболезнователно съобщение, в което се казва, че Горбачов е имал "огромно влияние върху хода на световната история" и "дълбоко е разбирал, че са необходими реформи", за да се справят с проблемите на Съветския съюз през 1980-те години./БГНЕС