Хиляди хора в Канада изразиха своята солидарност с протестите в Иран

Няколко хиляди души излязоха в Монреал и други канадски градове в знак на солидарност с протестите в Иран.

БГНЕС припомня, че протестите в Иран бяха предизвикани от смъртта на Махса Амини. Тя беше арестувана от прочутата в страната „морална“ полиция.

В петък за 15-а поредна вечер в цялата страна се проведоха протести въпреки кървавите опити за тяхното потушение. Според правозащитни групи са загинали повече от 75 души.

Десетки хиляди излязоха на митинги за солидарност и в няколко канадски града, включително Ванкувър, Торонто и столицата Отава, съобщи АФП.

Протест се проведе и в столицата на САЩ Вашингтон, където стотици членове на кюрдската общност се събраха пред Белия дом.

В Монреал няколко жени отрязаха косите си, докато тълпа от над 10 000 души размахваше плакати с надписи "Справедливост" и "Не на Ислямската република".

"Това беше за иранските жени, които се борят за свободата си, за живота си в Иран", каза пред АФП 30-годишна емигрантка.

Тя описа отрязването на косата си, която се спускала почти до средата на гърба ѝ, като "нищо в сравнение с това", което са преживели жените в Иран.

"Това е най-малкото, което можем да направим, за да подкрепим моята страна, моите жени, моите хора в Иран, които са подложени на репресии", каза тя.

Няколко демонстранти призоваха за смяна на режима в Техеран и за усилване на санкциите от страна на Канада.

Отава вече наложи санкции заради иранската ядрена програма. В понеделник министър-председателят Джъстин Трюдо обяви нов кръг от санкции срещу десетки ирански служители. /БГНЕС

Тагове: