Хиляди на антиправителствен протест в Прага

Хиляди излязоха по улиците на Прага на протест срещу чешкото правителство, високата инфлация и с искане за прекратяване на военната подкрепа на страната за Украйна.

Чешката република се бори с рекордни нива на инфлация от една година главно поради скока в цените на енергията, причинен от войната в Украйна. През февруари годишната инфлация в членката на ЕС и НАТО от 10,5 милиона души достигна 16,7 процента.

Съботният митинг "Чехия срещу бедността" беше организиран от нова политическа партия. „Събрахме се тук днес, за да заемем позиция срещу тази бедност“, каза пред множеството на централния Вацлавски площад Жиндрич Райхъл, адвокат, ръководещ непарламентарната партия PRO. Протестиращите призоваха дясноцентристкото правителство на Петр Фиала да подаде оставка, а Райхъл изтъкна, че иска лидери, които "се грижат първо за интересите на чешките граждани".

Критиците обвиняват правителството на Фиала, че се грижи повече за Украйна със значителна военна и хуманитарна помощ, изпратена на разкъсаната от война страна от началото на инвазията през февруари 2022 г. Протестиращите също критикуваха НАТО, като чешките медии съобщиха, че протестиращ с високоговорител призова тълпата да събори украинското знаме от върха на сградата на Националния музей на Вацлавския площад. /БГНЕС, АФП