Хиляди на протест срещу корупцията в Ел Салвадор

Хиляди хора протестираха в столицата на Ел Салвадор срещу корупцията и авторитаризма, дни след като Съединените щати обявиха санкции срещу близък сътрудник на президента Найиб Букеле.

Букеле си навлече критики заради превръщането на биткойна в законно платежно средство в страната, предполагайки, че нестабилната криптовалута ще помогне за съживяването на изпитващата затруднения икономика, както и заради правните реформи, които според критиците са посегателство срещу независимостта на съдебната система на страната.

"Като държава ни е омръзнало от начина, по който държавните служители злоупотребяват с държавните ресурси, които принадлежат на народа", заяви 37-годишният адвокат Едуардо Алваренга пред АФП по време на демонстрацията, докато носеше плакат с призив за премахване на корупцията.

В протеста участваха настоящи и бивши съдии, които призоваха за зачитане на разделението на властите, след като Конгресът, доминиран от управляващата партия, уволни всички съдии от конституционната камара на Върховния съд и съдиите над 60-годишна възраст.

"Днес ние демонстрираме като съдии, за да защитим конституцията и върховенството на закона", заяви бившият съдия Хорхе Гусман, който подаде оставка в знак на солидарност с уволнените си колеги.

В четвъртък Вашингтон наложи икономически санкции на началника на канцеларията на Букеле Каролина Ресинос заради предполагаема корупция - обвинения, които салвадорският лидер нарече "абсурдни"./БГНЕС

Сан Салвадор / Ел Салвадор