Хиляди перуанци протестираха срещу правителството

Хиляди перуанци минаха през столицата Лима в голям антиправителствен митинг, прекъсван от сблъсъци с полицията, докато в южните райони на страната нарасна броят на жертвите от бурни протести.

Някои от протестиращите в Лима, които настояват за оставката на президента Дина Болуарте и нови избори, хвърляха камъни и бутилки по служители в центъра на града, видяха репортери на АФП. Полицията беше принудена временно да се оттегли, преди да се окопае зад щитове за борба с безредиците и да започне да използва сълзотворен газ. Най-малко двама души са ранени. Една сграда близо до централния площад Сан Мартин се запали, но не беше ясно как точно.

Перу е разтърсено от протести след свалянето на предшественика на Болуарте Педро Кастило в началото на декември - въпреки че жестоките сблъсъци до голяма степен са изолирани досега в южната и източната част на страната. В южния град Арекипа около 1000 протестиращи се опитаха рано в четвъртък да щурмуват летището, но също бяха отблъснати от полицията, използваща сълзотворен газ, показа местна телевизия. Перуанският омбудсман по правата на човека по-късно обяви, че един човек е бил убит в Арекипа. В същия град в сряда имаше други два смъртни случая. Така броят на жертвите в цялата страна до 45 души.

Демонстрантите в Лима, които са предимно от регионите на Андите, тръгнаха от няколко точки около столицата с цел да стигнат до силно охранявания президентски дворец. „Дина, слушай, хората се отричат от теб“, скандираха те, докато други призоваха президентката да бъде убита. „Ние сме тук, борим се за нашата справедлива кауза. Искаме те да разпуснат Конгреса“, каза пред АФП селянката Айда Арони, която идва от Аякучо, на 330 километра югоизточно от Лима. „Ние сме маргинализирани, те казват, че сме вандали, наричат ни терористи, а ние си търсим правата.

„Аз съм в Лима, за да защитавам страната, защото има твърде много корупция. Дина не ни представлява. Ще останем една седмица, за да продължим демонстрациите“, каза Деметрио Хименес, който идва от северния регион Пуно, близо до границата с Боливия . Демонстрантите също се опитаха отново да превземат летището в Куско, популярна туристическа дестинация, въпреки че беше затворено; докато подобни протести имаше в региони като Пуно, Уануко и Такна. /БГНЕС, АФП

Лима / Перу