Хиляди протестираха в Мексико срещу изборната реформа

Десетки хиляди хора демонстрираха в Мексико Сити, за да осъдят предложената реформа, която според тях ще подкопае независимия орган, който организира изборите в страната.

Протестиращите скандираха "Долу ръцете от INE", или Националния избирателен институт, докато си проправяха път по Paseo de Reforma в центъра на града, за да изразят несъгласието си с промяната, за която се бори президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Лопес Обрадор твърди, че INE е одобрил измама, когато той се е кандидатирал неуспешно за президентския пост през 2006 и 2012 г., преди да спечели през 2018 г.

Според неговото предложение INE ще бъде заменена от нов орган с членове, избрани от избирателите вместо от законодателите, и с по-малък бюджет. Политическите партии също така ще получават по-малко пари от правителството за провеждане на кампании.

Критиците на Лопес Обрадор твърдят, че с атаките си срещу INE и други институции той накърнява демократичния контрол и баланс.

Предложенията му, които включват изменение на конституцията, изискват подкрепата на поне две трети от депутатите в долната камара на парламента.

Много от демонстрантите бяха облечени в розово - цветът, който се свързва с INE.

Грасиела Аберел, 53-годишна учителка по английски език, заяви, че предложената промяна е равносилна на това да се позволи на правителството да организира изборите, както е било преди създаването на INE през 1990 г.

"Това, което той иска, е всички избори да зависят от правителството, за да може да ги манипулира по своя прищявка и да остане на власт", каза Аберел.

Някои от присъстващите в тълпата носеха плакати с надпис: "Не съм корумпиран, класово осъзнат, расист или лицемер". Това намекваше за прилагателните, които президентът използва миналата седмица, за да опише онези, които планираха да участват в митинга тази неделя./БГНЕС, АФП

Мексико Сити / Мексико