Хиляди се включиха във Велошествие за по-чист въздух в София

Хиляди столичани избраха колелата в неделния ден, за да се включат във Велошествие "За по-чист въздух в София" по централните улици на града, предаде репортер на БГНЕС. Редица популярни спортни звезди на България, сред които Йордан Йовчев, Ренета Камберова и Катрин Маноилова, поведоха колоната по маршрут от Народно събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк.

Ренета Камберова и Йордан Йовчев отново се включиха в инициативата

Интересът към събитието, организирано от „София – Европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община, бе огромен, като не всички участници успяха да се регистрират и да получат фланелка и стартов номер, а общият им брой бе около 3000. Начело на колоната бе и заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

"То вече премина в движение за по-чиста София, повече спорт, повече зеленина, а и това е една страхотна активност, винаги се включвам, когато го правим", сподели легендата на българската гимнастика Йордан Йовчев. "С всяка година надрастваме, хората искат да се движат. Когато има такива инициативи, интересът е много по-голям, радваме се, че всяка година ставаме все повече и повече. Видно е, че столичани и всички, които се включват, искат да бъдат активни. Да караш колело в това време е чудесно. Подобряваме се, вече се съобразяваме с колоездачите, смятам, че вървим в правилната посока", допълни носителят на четири олимпийски медала.

Велошествието няма състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут цели да отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече седма поредна година, заедно с още над сто прояви, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.

Събитието продължава през деня с много интересна програма в Южния парк. Едночасовият спортен празник там започна в 11:30 часа с много музика, надпревари, забавни игри и викторини с награди. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. „Витоша“ се грижат професионални аниматори, които организират конкурси за най-добра украса на велосипед, теглене на викторини със стартовите номера на участниците с наградите от големи фитнес центрове и магазини за спортни стоки.

Катрин Маноилова

"За мен е чест да бъда за втора поредна година част от тази инициатива. Включвам се, защото смятам, че трябва всички да бъдем по-активни. Спортът е здраве, движението е здраве и много се радвам, че виждам много млади участници тази година, много повече от миналата", коментира българската надежда в шорттрека Катрин Маноилова. "Надявам се в бъдеще да се създадат повече условия за пешеходците и колоездачите. Тези събития може да са много кратки, но смятам, че носят голяма мотивация за хората да бъдат по-активни, виждате каква е атмосферата, така че се надявам все по-често да се случват в бъдеще. Сега ме хващате в края на моята почивка и започваме отново да се подготвяме за новия сезон - фокусът е за следващата година. Със сигурност следващата Олимпиада е главна цел в моята кариера, но сега крачка по крачка", каза още тя.

В Южния парк в 12:30 часа ще бъде организирана и специална надпревара за деца с велосипеди. Малчуганите ще стартират със своите колела на групи по 200-метрово оградено трасе около голямата поляна. Проявата се организира от „Драг“ и „София – европейска столица на спорта“ за деца до 11 години и е без състезателен характер. След това малчуганите могат да се включат в конкурсите за най-красива визия на велосипед, за най-добра рисунка на тема колело, както и в многото забавни игри под ръководството на аниматорите. /БГНЕС