Хиляди учители протестират в Лисабон

Десетки хиляди учители от цяла Португалия се присъединиха към протест в Лисабон, след няколко дни на стачни действия за по-добри условия на труд и по-високо заплащане, предаде АФП.

Полицията съобщи, че повече от 20 000 души са се включили в шествието, свикано от Съюза на всички професионалисти в образованието (STOP), съобщи информационната агенция Lusa. Организаторите определиха броя на участниците на "повече от 100 000".

Учителите протестираха и срещу реформата, която предвижда "децентрализация" на процеса на набиране на персонал и по-голяма автономия на институциите.

Протестът в събота последва поредица от частични стачки от началото на декември, които доведоха до затварянето на няколко училища.

Те искат увеличение на заплатите, което да е в крак с инфлацията, която през 2022 г. достигна средно 7,8%, най-високото ниво от 30 години насам. Искат също така да се вземе предвид реалното им работно време.

От понеделник основният учителски синдикат FENPROF свика нова вълна от стачки, ротиращи се по региони, започвайки от Лисабон, която ще завърши с национална демонстрация на 11 февруари.

Министърът на образованието Жоао Коста осъди новите стачки, които започват следващата седмица и определи действията като "нетипични, непропорционални и радикални в средата на преговорен процес".

Министърът ще се срещне със синдикатите за нови преговори в сряда. /БГНЕС