„Хилари“ връхлетя югозападната част на САЩ

Тропическата буря "Хилари" навлезе на сушата над полуостров Баха Калифорния в неделя, засипа региона с интензивни дъждове и се насочи към югозападната част на САЩ, където синоптиците предупредиха за животозастрашаващи и "катастрофални" наводнения.

Един човек загина в Мексико на фона на съобщенията за внезапни наводнения на полуострова, където някои пътища бяха отнесени, а снимки в социалните медии показаха буйни потоци, които се стичат по градски улици, превърнати в реки.

В Съединените щати бурята вече предизвика хаос по летищата и спортни събития още преди да е ударила, а официални лица предупредиха жителите да останат на закрито и да държат под ръка запаси от храни и вода за спешни случаи.

Въпреки че през последните 48 часа Хилари отслабваше, докато се приближаваше към сушата, според Зак Тейлър, метеоролог от Националната метеорологична служба (NWS), тя все още ще бъде най-дъждовната буря, която някога е връхлитала югозападната част на САЩ.

"Това е опасна буря", казва Тейлър, който работи в Центъра за прогнозиране на времето на NWS в Колидж Парк, Мериленд. "Не става въпрос само за количеството дъжд, а и за интензивността."

"Хилари" ще изсипе огромни количества вода в много части на югозападната част на САЩ, които са свикнали със сухи условия.

В райони като Палм Спрингс, Калифорния, където обикновено падат около 4,6 см дъжд за цялата година, тази буря може да доведе до 6-10 см дъжд. Калифорнийската Долина на смъртта, в която годишно падат само около 2,2 см дъжд, може да получи 3-4 см от това събитие.

Хилари достигна сушата в неделя сутринта над северните части на полуостров Баха Калифорния, съобщи Националният център по ураганите (NHC) в последната си препоръка.Според прогнозите бурята носи максимални постоянни ветрове от 96 км/ч, а центърът ѝ щеше да премине над северната част на полуострова и след това да се премести през Южна Калифорния в неделя следобед.Буреносните вълни - когато океанът е изтласкан навътре в сушата - могат да предизвикат крайбрежни наводнения в някои части на Баха Калифорния, а бурята носи проливни дъждове, които могат да причинят катастрофални наводнения в някои райони, добавиха от НХК./БГНЕС

Вашингтон / САЩ