Хиляди гости и изтънчени мезета откриха 16-то издание на Празника на горнооряховския суджук

С ароматни скари, кулинарни игри, томболи и богата фолклорна програма, откриха официално 16-то издание на Празника на горнооряховския суджук в Горна Оряховица. От вчера ароматът на прочутия в цяла Европа деликатес привлича хиляди гости от цялата страна, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. През 2007 година три месопреработвателни фирми от Горна Оряховица и местната управа организират за пръв път кулинарен фест в чест на прочутия деликатес. Горнооряховският суджук е и първата регионална марка, защитена в Европейската комисия. Производителите крият тайните рецептата от преди няколко века, по която произвеждат суджука.


„Има определени рецепти, написани в много книги за горнооряховския суджук, тя е класическа рецепта, можем да отбележим, че в него няма никакви Е-та, освен една селитра – това говори за висока екология , можем да говорим че е най- чистият продукт в момента!", каза пред БГНЕС Иван Стефанов – месопреработвател и един от организаторите на феста.

Гости от Пловдив, Плевен, Омуртаг, Брацигово, Сливен и др. споделят, че харесват и печеният на скара суджук, и тънко нарязания на мезе. /БГНЕС