Хиляди израелци блокират с колите си съдебната реформа на Нетаняху

Хиляди хора се приближиха до Ерусалим в събота следобед като част от протестно шествие срещу правителствената съдебна реформа, движението по магистралата между Тел Авив и Йерусалим е затруднено, съобщиха медиите. Протестното шествие започна преди няколко дни, когато малка група активисти тръгнаха от Тел Авив към свещения град.

Отстрани на магистрала 1, която свързва Тел Авив и Ерусалим, има стотици коли на протестиращи, пристигнали, за да участват в шествието. Колоната от протестиращи се проточи няколко километра. На магистралата дежурят полиция и коли с водни оръдия. Демонстрантите не блокираха пътя, а окупираха дясната лента, което доведе до километрични задръствания въпреки Шабата и намаления трафик.

Според организаторите на протестите в шествието участват около 20 000 души. Протестиращите се насочват към сградата на парламента (Кнесет), където един от най-противоречивите законопроекти в рамките на съдебната реформа може да бъде окончателно приет следващата седмица.

Протестната активност в страната се засили значително на фона на безизходицата между управляващата коалиция и опозицията в търсенето на компромис за реформата на съдебната система, която според опонентите й ще подкопае демократичния характер на еврейската държава. В сряда законодателната комисия на израелския парламент одобри поправки към предишен законопроект на първо четене относно „фактора разумност“, който ограничава способността на Върховния съд да контролира решенията на изпълнителната власт. Този ход символизира практическото начало на съдебната реформа, налагана едностранно от дясното правителство на Бенямин Нетаняху. /БГНЕС