Хиляди хора посрещнаха зимното слънцестоене над Стоунхендж

Хиляди хора посрещнаха изгрева на слънцето край Стоунхендж за тазгодишното зимно слънцестоене.

„Беше чудесно да посрещнем около 6000 души в Стоунхендж тази сутрин, за да отпразнуваме мразовитото зимно слънцестоене. Радваме се, че още 98 500 души гледаха изгрева на живо онлайн от целия свят. Това беше спокоен празник и въпреки облачното и бурно начало, хората наистина се насладиха на яркия изгрев на зимното слънцестоене", заявиха от организацията "Английско наследство", която се грижи за опазването на обекта.

Слънцето изгря в 8.09 сутринта местно време, отбелязвайки най-късия ден и най-дългата нощ в годината. В северното полукълбо оста на Земята е наклонена в най-отдалечената от слънцето точка днес. Смята се, че слънцестоенето се празнува в Стоунхендж от хиляди години.

Слънцестоенето е един от ключовите поводи, когато "Английско наследство" позволява на хората да се доближат до камъните, които съставят праисторическия паметник в равнината Солсбъри в Уилтшир.

Зимното слънцестоене, което се празнува по целия свят от хиляди години, е известно също като Юл, празник на светлината и символичното прераждане на слънцето. /БГНЕС