Хинков: Няма как да се измери колко жестоко е едно престъпление

Няма как да се измери колко жестоко е едно престъпление. Съдебният лекар преценява фактите по отношение на телесните повреди по ясни указания. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков преди заседанието на ресорната парламентарна комисия по случая с малтретираното момиче от Стара Загора, съобщи БНР.


"Категориите лека средна и тежка телесна повреда са разписани достатъчно добре. Съдията събира всички останали факти около извършеното престъпление, преценява жестокостта, с която е извършена, което не може да бъде операционализирано“, коментира Хинков.

По отношение на въпроса дали съдебният лекар, изготвил експертизата за нараняванията на момичето, е бил отстранен неправомерно, министърът коментира:

"Според мен малко го е "отнесъл" така, но нека да стане така, за да се види, че все пак има някаква реакция, защото ако той е действал, аз не мога да кажа в момента, защото не съм наясно с всички подробности до толкова, до колкото съм наясно, ако е било формално това негово заключение, ако то не е довело до решение от страна на съдията, за това да вземе предвид именно тези порезни рани, може би и временно е бил отстранен. Но принципно това не е проблем на медицината. В този смисъл, това е престъпление, което съдията преценява за неговата комплексност, за това какво може да е донесло на жертвата. Защото страданието е нещо, което също така не може да се измери. Психичните последици не могат да бъдат измерени. Това са все неща, които касаят не само медицината, касаят съда, касаят оценката, което в крайна сметка само съдията може да каже".

Министър Хинков каза още, че проектът за медицински стандарта по "Съдебна медицина" вече е готов. Предстои документът да бъде обсъден от ръководството на МЗ и публикуван за обществено обсъждане.

През следващите месеци са планирани регулярни доставки на Ozempic, каза още здравният министър.

Като причина за недостига на лекарствения продукт той посочи, повишаването на потреблението на глобално ниво и масова употреба извън одобрените показания, като средство за намаляване на теглото. Той уточни, че фирмата производител е адаптирала производството си, но е необходимо време, за да се отговори на нарасналото търсене.

Лекарството е доставено у нас в средата на юли, като се разпределя към търговците на едро и към аптеките.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата оказват максимално съдействие за доставянето на необходимите количества за българския пазар, каза още проф. Христо Хинков. /БГНЕС