Хинков: Периодичното изчезване на лекарства от аптеките трябва да спре

Смятам, че това беше най-правилният ход от моя страна. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Христо Хинков, отговаряйки на въпрос дали съжалява, че няма да бъде включен в следващото правителство, ако има ротация.

Човек малко се изчерпва, създават се личностни взаимоотношения на неприязън, които могат да попречат на бъдещите реформи. Неприязън от различни депутати, например, три пъти ми искаха оставката, уточни проф. Хинков.

Според него трябва да се продължат линиите на здравната политика, които бяха заложени от кабинета в оставка, а именно - Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените продукти и др. „Трябва да осигурим лекарства за хората. Процесът на периодично изчезване на лекарства от аптечната мрежа трябва да спре“, категоричен е проф. Хинков пред бТВ.

Той съобщи, че се подготвя цялостен комплекс от мерки, които са заложени както в Закона за лекарствените продукти, така и в подзаконовите актове, които следват с него.

Проф. Хинков обясни и причините за изчезването на важни лекарства от аптечните мрежи. „Много ми беше трудно да разбера, защо изчезват и до момента не съм сигурен дали съм разбрал напълно. Това, което разбрах до тук е, че има голям натиск лекарствата да бъдат изнасяни по линия на реекспорта, който е легален“, каза той.

Натискът идва от това, че лекарствата се внасят на много ниска цена и маржът на печалбата е много голям. „Едно лекарство, което се внася на една цена в България, в Германия може да бъде препродадено на цена няколко пъти по-висока – понякога 10 пъти по-висока“, каза бившият здравен министър. Спирането може да стане само чрез проследяване.

„Системата за проследяване на лекарствата СЕСПА съществува, но не работи. Това беше установено не само от мен, но и от доклади. В момента има работна група, която работи, за да може тази система да бъде надградена с нови функции“, обясни проф. Хинков.

В България смъртността от сърдечно-съдови заболявания остава една от най-високите. По тази причина е взето 51 групи лекарства или общо 409 препарата, насочени за лечението на сърдечно-съдови заболявания, да бъдат 100% реинбурсирани от НЗОК. Те ще обхванат 650 хиляди здравно-осигурени лица без възрастово ограничение. Всеки болен, който пие тези лекарства, ще ги получава безплатно. /БГНЕС