Хинков: Пирогов не е на печалба, бих поискал и смяна на съвета на директорите

Спазил съм закона и съм взел решение спрямо закона, това каза пред бТВ здравният министър Христо Хинков.


Директорът на Пирогов е само този казус, който доказва, че Пирогов не е случайно място. Там очевидно се преплитат интереси, според Хинков.

През последните 10-15 г. Пирогов много западна като болница, не трябва да се допуска да напускат екипи и хора – професионалисти от там. Това беше последната капка, която ме накара да сменя директора на Пирогов, убеден е здравният министър.

Директорът носи отговорност за обществените поръчки. Имам данни от одитния доклад, в който се казва, че директорът е възложил 3 обществени поръчки за медицинска апаратура над 70 000 лева без ДДС без да е извършил съгласуване с МЗ. Направил е поръчка за храна за пациенти на стойност 998 000 лева без ДДС в периода 1-26 юли 2022-2023 в Пирогов са извършени разходи за медицински консумативи за 1 143 316 лева. Тук има издадени фактури без обществени поръчки по ЗОП дори, това са тежки нарушения, подчерта Хинков. При предишния министър на здравеопазването е сключен заем за 34 млн. лева, има гратисен период 24 месеца и изплащане на главницата, като изплащаните лихви и такси са в размер на 51 000 лева. Когато теглите заем и обявите счетоводния резултат в момента обаче сте взели заем, това не значи, че предприятието е на печалба, то е декапитализирано, заяви Христо Хинков. След 2 г. той ще трябва да плаща между 238 000 и 251 000 лева месечно – главницата на този заем, добави той. Този заем ще създаде още по-тежка финансова ситуация в Пирогов, каза здравният министър.

Има сериозни увеличения на загубите на Пирогов. Бих поискал и смяна на съвета на директорите на Пирогов, но е важно да се установи конкретният извършител. Премиерът ми каза, че аз си вземам решението, след като видя одитния доклад, каза Хинков. Отговорността е моя, подчерта той. В момента директор на Пирогов е д-р Валентин Димитров.

За евентуална оставка, Хинков каза, че по принцип оставката му се иска първо от премиера и след това се гласува в парламента. „Моите професионални решения се изискват от закона и не мога да ги вземам на политическо ниво. Ние не сме тръгнали да закриваме болницата, а да я оздравим. Докато съм министър ще си спазвам задълженията, каза още Хинков. /БГНЕС