Хиновски: Без законодателни промени бизнесът не може да получи помощта за скъпия ток

Без законодателни промени много трудно могат да се реализират правителствените инициативи за помощ на бизнеса заради скъпия ток. Следващото редовно правителство незабавно трябва да се заеме с въпроса за бъдещето на въглищните райони и дали ще се изгражда нова ядрена мощност.

Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт Иван Хиновски, който беше председател на Комисията по енергетика на 46 Народно събрание и депутат от „Има такъв народ“.

Според него, служебното правителство е закъсняло с помощта за бизнеса заради скъпия ток, защото още от август е било ясно накъде вървят нещата.

„Тогава можехме да реагираме, защото имаше парламент. Инициативите, които в момента кабинетът анонсира, са полезни и се правят в цяла Европа, но без законодателни промени много трудно могат да се реализират. Учудвам се от наивността на индустрията и бизнеса да очакват някакъв вид помощ до края на годината. Това е невъзможно“, подчерта Хиновски по повод обявените вчера от служебния премиер Стефан Янев финансови мерки, които предвиждат плащания по 50 лева на изразходван мегаватчас. Парите обаче могат да се дадат през бюджета за 2022 г. или ако бъде извършена актуализация през декември.

Иван Хиновски смята, че с подобни мерки само се закърпва положението.

„Въпросът трябва да бъде решен комплексно в дълбочина с нова енергийна политика. Ще лансираме идеята за даване на помощи на малки и средни предприятия под формата на индивидуални фотоволтаични системи, които ще разтоварят до голяма степен тези предприятия от бъдещи пазарни рискове“, каза той.

Експертът припомни, че ни остават само още три години регулиран пазар.

„През 2025 г. и битовите потребители ще излязат на свободния пазар и ще са изложени на риск от високи цени. Затова отсега трябва да подготвим адекватна стратегия. Тя трябва да се базира на разпределено производство“, добави той.

По отношение на енергийната бедност, която не е ясно дефинирана, Хиновски предлага създаването на нормативен документ, който да категоризира отделните домакинства по степен на енергийна бедност. „Тя не се нарича енергийна бедност, а уязвими енергийно домакинства, което е същото“, уточни той.

Експертът заяви, че подобна наредба е започната преди още пет години, но все още се бави. Нейното създаване ще позволи енергийно бедните да получат адекватна помощ – индивидуални фотоволтаични системи, които ще ги направят независими от бъдещите борсови осцилации.

„България е страната с най-нисък процент на индивидуални волтаични системи за битово приложение и за приложение на малкия и средния бизнес. Тези малки и средни предприятия, които са успели да ги изградят, виждат големите предимства да не са зависими от борсовите спекулации и осцилации. Една такава инсталация, особено малките с капацитет от 5 до 8 киловата за битовите потребители, се изплаща за година и половина – две. Ако държавата вместо да изсипва пари за помощи, дърва, електроенергия, инвестира в такава програма, ефектът ще бъде огромен“, убеден е Иван Хиновски.

Той коментира и предложението на премиера Стефан Янев, който предложи на енергийните експерти да помислят над въпроса доколко е необходима на страната нова ядрена мощност.

„Твърдо съм за изграждането на втора ядрена мощност. Всички актуализирани анализи показват, че това ще бъде едно от най-изгодните икономически производства на електроенергия след 10 години. И дори в момента една нова ядрена мощност ще произвежда електроенергия на цена под тази, произвеждана от въглищните централи. При това положение можем да бъдем спокойни за бъдещи динамични промени в цените на електроенергията на борсата, защото една ядрена централа ще ни направи независими от външните фактори и спекулациите на пазара“, заяви Хиновски.

Той подчерта, че „Има такъв народ“ твърдо подкрепя 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Като председател на парламентарната Комисия по енергетика на предишното НС организирахме комисия, която да разгледа възможности и пътища за един такъв проект“, припомни експертът.

Според него проектът АЕЦ „Белене“ е докаран до такова състояние, че не е изпълним.

Трябва да стартираме една процедура с европейски облик за изграждането на 7 и 8 блок, категоричен е Иван Хиновски.

Той посочи три горещи теми, с които трябва да се заеме следващото редовно правителство и парламентарната Комисия по енергетика:

Първо, бъдещето на въглищните региони, където е нужно да се вземе решение как ще се реформират и развиват, какви технологии ще се имплементират там.

Второ, за новата ядрена мощност.

Трето, система от търгове за развитие на възобновяемите енергийни източници, които да бъдат на прозрачен пазарен принцип. Търгове по региони и по типове мощности за различните видове – слънце, вятър, биомаса и т.н.

Според Хиновски бъдещата структура на нашата енергетика трябва да се базира на ядрена енергетика и на възобновяеми енергийни източници от различен тип, разпределени равномерно по територията на страната, участващи в изграждането на енергийни кооперативи и локални енергийни борси, което е съвременният модел на развитие на отрасъла в Европа.

„Всички потребители могат да станат и производители на електроенергия. Това е бъдещето“, посочи той. /БГНЕС