Хиновски: Токът на енергийната борса е с рекордна цена

Тревожна е ситуацията на Българската енергийна борса, предупреди депутатът от „Има такъв народ“ и председател на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, предаде репортер на БГНЕС.

Хаос, неуправляема ликвидност и ниско предлагане на електроенергия – така Хиновски определи случващото се, което, според него, вече довежда до изкуствен дефицит и рекордни цени на енергията, предизвикващи тревожност в индустрията и бизнеса.

„Очакват се тежки последици за индустрията, заетостта, вноските за бюджета, но така и влияние за нашите лични сметки, защото през цената на доставчик последна инстанция ще се върне върху редица малки и средни предприятия“, предупреди още експертът, според когото днес цената е достигнала около 400 лв. за МВтч.

„Това е убийствено за българската индустрия и българската промишленост", каза още той.

Хиновски призова за незабавни мерки за повишаване ликвидността на борсата, тоест ТЕЦ „Марица Изток 2“ да включи в експлоатация един или два блока допълнително, за да се намали дефицитът на предлагане. Според него в така създалата се ситуация от БЕХ бездействат, което според него може да се определи като „саботаж на българската индустрия“. /БГНЕС