Хизбула изстреля десетки ракети към Северен Израел

Ливанското ислямистко движение Хизбула обяви, че е изстреляло десетки ракети по град в Северен Израел, предаде АФП.


Почти всеки ден се води размяна на огън между израелската армия и Хизбула, съюзник на палестинската Хамас, която от 7 октомври води война срещу Израел в Ивицата Газа.

Хизбула съобщи, че сутринта е изстреляла "десетки ракети тип "Катюша" по мохава (земеделско село) Мерон, на 8 километра от границата.

В Мерон се намира голяма военновъздушна контролна база, която проиранската партия е атакувала няколко пъти от началото на годината.

Хизбула заяви, че е действала "в отговор на израелските нападения срещу южни села и цивилни домове", включително нападението срещу дома на партиен боец в Кербет Селм предишния ден.

Според официалната ливанска агенция Ани при този удар са загинали и една жена и още един човек.

"Установени са около 35 изстрелвания от Ливан към израелска територия, като редица от тях са били прехванати", заяви израелската армия.

В изявлението се допълва, че през нощта израелските военновъздушни сили са се прицелили в няколко "инфраструктури" на партията, включително "военна структура, в която са идентифицирани терористи на Хизбула в Хербет Селм".

От началото на трансграничното насилие на 8 октомври досега в Ливан са убити най-малко 312 души, повечето от които бойци на Хизбула, и 53 цивилни. В Израел са убити десет войници и седем цивилни.

Десетки хиляди жители също са напуснали граничния район.

Въпреки че засега сблъсъците остават ограничени в граничните райони, заплахата от открита война става все по-силна. Наскоро няколко удара бяха нанесени по позиции на Хизбула в Ливан, като при някои от тях бяха убити или ранени цивилни.

Миналия месец лидерът на проиранската партия Хасан Насрала обеща да накара Израел да плати "с кръв" за убитите цивилни в Ливан, няколко дни след като десетки от тях, включително деца, бяха убити при ударите.

Групировката повтаря, че ще спре атаките си срещу Израел само ако има прекратяване на огъня в Газа.

Но израелският министър на отбраната Йоав Галант наскоро предупреди, че евентуално примирие в Газа няма да повлияе на "целта" на Израел да изтласка Хизбула от северната си граница със сила или дипломация. /БГНЕС