Хънтър Байдън признава: Печалби за милиони от украинска и китайска компании на фона на „непрекъснат разврат“

Хънтър Байдън е спечелил повече от 4 млн. долара от украинска енергийна компания, китайска фирма за частни капиталови инвестиции и други източници за две години, в които е изпаднал в дълбока злоупотреба с наркотици, според предложеното от него споразумение за признаване на вина по федерални данъчни обвинения, съобщава Блумбърг.


Проектът за признаване на вината на Байдън беше обявен през юни, но действителното споразумение беше публикувано едва в сряда, след като окръжният съдия на САЩ Мариелен Норейка нареди то да бъде разсекретено в отговор на искания на медиите. Сделката, според която синът на президента ще се признае за виновен по обвинения в дребно престъпление и няма да изтърпи наказание лишаване от свобода, беше отложена, след като миналата седмица Норейка повдигна въпроси относно условията.

В доказателство, включено в споразумението между Байдън и федералните прокурори в Делауеър, са посочени доста подробно доходите му през 2017 и 2018 г. - две години, за които не е платил данък върху доходите.

През 2017 г. Байдън е спечелил повече от 2,3 млн. щатски долара, като 1 млн. щатски долара са дошли от компания, която той е създал заедно с главния изпълнителен директор на китайски конгломерат, 664 000 щатски долара от китайска фирма за инвестиции в инфраструктура, 500 000 щатски долара от украинска енергийна компания, 70 000 щатски долара от румънски бизнес, 48 000 щатски долара от международна адвокатска кантора и 666 000 щатски долара от местни бизнес интереси.

Източниците на доходите му не са посочени в съдебното досие, но Байдън е признал връзки с китайската компания CEFC China Energy, украинската енергийна компания Burisma и адвокатската кантора Boies, Schiller & Flexner.

През 2018 г. Байдън е спечелил повече от 2,1 млн. щатски долара. Според споразумението тези високи доходи са дошли, докато зависимостта му от наркотици е продължила да се влошава. В документите се цитират мемоарите на самия Байдън, в които той описва пролетта и лятото през 2018 г. като „време на непрекъснат разврат".

Според споразумението Байдън е бил добре запознат с данъчните си задължения от наетия от него счетоводител. Счетоводителят е подготвял декларациите на Байдън и му ги е изпращал за преглед и подпис. Въпреки многократните насърчения от страна на счетоводителя, Байдън така и не подписал и не подал декларациите си.

Според споразумението Байдън не е платил данъците си, въпреки че е имал пари да го направи. До май 2019 г. той е похарчил парите, които е можел да използва за тази цел, "за лични разходи, включително големи тегления на пари в брой, плащания към или от името на децата му, салда по кредитни карти и плащания за автомобила му Порше".

През октомври 2021 г. в съдебното досие се отбелязва, че данъчните задължения на Байдън за 2017 г. и 2018 г., които са съответно 955 800 щ.д. и 956 632 щ.д., са били платени от неустановена трета страна. Това физическо лице е платило и 45 661 щ.д. и 197 372 щ.д. за разрешаване на неуредени данъчни въпроси от 2016 г. и 2019 г., се посочва в документацията.

По-рано тази година "Ню Йорк Таймс" съобщи, че холивудският адвокат в областта на развлекателната индустрия Кевин Морис е предоставил на Байдън повече от 2 млн. щатски долара, за да помогне за разрешаването на данъчните му проблеми.

Предложеното от Байдън споразумение за признаване на вина обхваща и обвинение в притежание на оръжие, произтичащо от притежанието му на пистолет през 2018 г., въпреки че е знаел, че е пристрастен към наркотиците. /БГНЕС