Хънтър Байдън ще пледира невинен по обвинението за незаконно притежание на оръжие

Синът на президента на САЩ Джо Байдън, Хънтър, ще се яви на 3 октомври пред федералния съд в Делауеър и се очаква да пледира невинен по обвиненията в незаконно притежание на пистолет, предаде АФП.

53-годишният Хънтър Байдън е изправен пред три обвинения в престъпления, свързани с покупката през 2018 г. на револвер Colt Cobra 38 калибър.

Байдън е обвинен в два случая на даване на неверни показания за това, че във формулярите, необходими за закупуването на оръжието, е заявил, че по това време не е употребявал незаконно наркотици.

Срещу него е повдигнато трето обвинение, основано на същите изявления, че е притежавал незаконно пистолета, който е имал само за 11 дни през октомври 2018 г., преди да се отърве от него.

Адвокатът на Хънтър Абе Лоуел, е информирал съда, че синът на президента планира да пледира невинен по обвинението на 3 октомври във федералния съд в Уилмингтън, родния град на Байдън.

Лоуел също така е поискал от съдия Кристофър Бърк да разреши на клиента му, който живее в Калифорния, да се яви по видеовръзка вместо лично, но искането е било отхвърлено.

"Обвиняемият не трябва да получава специално отношение по този въпрос", пише Бърк в решението си.

През юли се разпадна сделката с федералния прокурор Дейвид Вайс, която щеше да заличи обвиненията в притежание на оръжие, а Хънтър Байдън да се признае за виновен по две данъчни обвинения и да избегне затвора.

Това доведе до повдигането от страна на Вайс на трите обвинения срещу Байдън за притежание на оръжие.

Ако бъде признат за виновен, синът на американския президент теоретично може да получи 25 години затвор, въпреки че на практика подобни престъпления, ако не са придружени от други обвинения, рядко се наказват с лишаване от свобода./БГНЕС