Ходорковски: Нахлуването в Украйна ускорява падането на Путин

Руският президент Владимир Путин ускори собственото си падение с войната в Украйна, която не може да спечели, заяви опонентът на руския президент в изгнание и бивш магнат Михаил Ходорковски.

В интервю от Лондон Ходорковски заяви пред телевизия France 24, че решението на Путин да нареди инвазия в Украйна е "емоционален" ход на лидер, който става все по-"параноичен".

"Това е самоубийство. Той не може да спечели в Украйна, дори ако превземе Киев и Харков. Това ускорява неговия край."

"Режимът ще се разпадне. Това няма да е бързо, говорим за една или две години", каза Ходорковски, като добави, че краят може да настъпи поради срив на икономиката.

Ходорковски дълго време беше най-известният затворник в Русия, затворен от 2003 до 2013 г. по обвинения, които според поддръжниците му са били измислени заради смелостта му да се противопостави на Путин. Но преди ареста си Ходорковски, като изпълнителен директор на петролния гигант ЮКОС, е опознал с Путин от първа ръка чрез лични срещи.

Той твърди, че преди да започне инвазията, Путин е бил на път да остане на власт доживотно, но сега е допуснал "историческа" грешка.

"Той не е луд. Въпреки че проявява някои признаци на параноична изкуфялост... Той се страхува да не бъде убит. Но от клинична гледна точка той не е луд."

Ходорковски заяви, че след повече от две десетилетия на власт и заобиколен от съветници, които се страхуват да му кажат истината, Путин силно е подценил мащаба на украинската съпротива.

"Той си мислеше, че ще бъде посрещнат в Украйна с цветя и рози. Той не очакваше това", заключи Ходорковски. /БГНЕС