Холивуд реагира остро след решението по делото "Уайнстийн"

Холивудски звезди, сред които множество актриси, обвинили Харви Уайнстийн в посегателство, реагираха с шок и възмущение, след като присъдата на бившия филмов продуцент за сексуални престъпления в Ню Йорк беше отменена.


Розана Аркет, Ашли Джъд и Мина Сорвино бяха особено критични.

Уайнстийн, който излежава и отделна 16-годишна присъда за изнасилване, издадена в Калифорния, ще се изправи пред нов съдебен процес в Ню Йорк.

Ето някои основни реакции от движението #MeToo:

"Харви беше осъден с право. Жалко е, че съдът е отменил присъдата му. Като оцеляла съм повече от разочарована", написа в социалната мрежа X Розана Аркет, актриса и обвинителка на Уайнстийн, предаде АФП.

"Това е несправедливо спрямо оцелелите. Ние живеем в нашата истина. Знаем какво се е случило", посочи в Instagram Ашли Джъд, първата актриса, която обвини Уайнстийн.

"Ужасена съм!...? Той е сериен хищник, който е изнасилил/наранил над 200 жени!", каза Мира Сорвино.

"Събудих се с тази новина. Чувствам повече от всякога колко е важно да продължаваме да нарушаваме мълчанието за сексуалните хищници и да подкрепяме жертвите, когато говорят", подчерта Катрин Кендъл, актриса и обвинителка на Уайнстийн.

"Това е продължаващ провал на правосъдната система - и на съдилищата - да приемат оцелелите сериозно и да защитават нашите интереси. (Окръжният прокурор на Манхатън Алвин) Браг се кандидатира за поста през 2021 г., защото неговият предшественик провали толкова много от нас. Очакваме от него да преследва Уайнстийн сега.", отбеляза Амбра Батилана Гутиерес, модел и обвинител на Уайнстийн.

"Нека това бъде напомняне колко фалшива е американската съдебна система срещу жените и жертвите на сексуално насилие и какво е необходимо, за да "докажеш" своята истина в този свят", отсече Амбър Тамблин.

"Те никога няма да преобърнат това, което сме ние. Благословия за всички, които дадоха всичко от себе си #дух #смелост #обединение", заяви Роуз Макгауън. /БГНЕС