Хонконгската полиция задържа опозиционен лидер на годишнината от "Тянанмън"

Полицията в Хонконг задържа няколко продемократични дейци при навършването на 34 години от събитията на площад Тянанмън, включително лидера на ключова опозиционна партия, предаде АФП.


Чан По-ин, активист и ръководител на Лигата на социалдемократите, е задържана в търговския квартал Козуей Бей в Хонконг - район, който от години е място за честване на кървавите репресии на 4 юни 1989 г.


Държейки малка светодиодна свещ - често срещана гледка по време на ежегодното бдение, както и цветя в ръцете си, Чан е незабавно задържана от полицията и вкарана в микробус, според очевидци.

По-рано властите арестуваха Александра Уонг, известна активистка за демокрация, по-известна като "баба Уонг".


Журналистката Мак Ин-тинг, бивш председател на Асоциацията на хонконгските журналисти, също е задъжана в Козуей Бей.

Сред отведените от полицията са жена, която е извикала: "Вдигнете свещите! Траур 64!" - съкращение на чувствителната дата, както и млад мъж, облечен в черно, носещ книга със заглавие "35 май" - друг начин да се изразят четирите дни след 31 май в континентален Китай.

В продължение на десетилетия Хонконг беше единственият китайски град, в който се провежда широкомащабно публично отбелязване на събитията на Тянанмън - ключов показател за свободите и политическия плурализъм, които му дава полуавтономният статут.

От 1990 г. насам в градския парк "Виктория" се провежда ежегодно бдение, което привлича десетки хиляди хора на мемориала със свещи.

През 2020 г., обаче, Пекин наложи закон за националната сигурност в града, за да потуши несъгласието, след като огромни и на моменти насилствени продемократични демонстрации разтърсиха финансовия център.

Оттогава бдението е забранено, а организаторите му са арестувани и обвинени по закона за сигурността.

В навечерието на годишнината официалните лица многократно отказаха да потвърдят дали публичният траур по повод на събитието е незаконен, като само заявиха, че "всеки трябва да действа в съответствие със закона". /БГНЕС