Хората с хранителни алергии са с по-нисък риск от заразяване с COVID-19

От началото на глобалната пандемия изследователите се надпреварват да разберат кой е най-застрашен от SARS-CoV-2 и защо.

Сега ново изследване на населението, проведено от Националния институт по здравеопазване (NIH), откри доказателства за любопитно предимство в предотвратяването от коронавирус за хората с алергии.

При анализ на повече от 4000 души, всички от които са живели в домакинства, включващи непълнолетни лица, изследователите отбелязват няколко любопитни тенденции по отношение на заразяването със SARS-CoV-2, включително това, че при лицата с хранителна алергия вероятността да се заразят е около два пъти по-малка.

Констатациите съвпадат с други неотдавнашни изследвания, които установиха, че алергичните състояния, като астмата, могат да осигурят известна защита срещу тежки случаи на COVID-19, пише „Сайънс Алерт“.

По подобен начин новото проучване на NIH установи, че астмата не е свързана с повишен риск от заразяване с SARS-CoV-2, въпреки че тя е състояние, което влияе на дихателната система.

От друга страна, затлъстяването и високият индекс на телесна маса са фактори, които увеличават риска от заразяване със SARS-CoV-2, както и възрастта на децата и тийнейджърите, които споделят жилищното пространство.

Но откритието по отношение на хранителните алергии може би е най-забележителното досега.

"Наблюдаваната връзка между хранителната алергия и риска от заразяване със SARS-CoV-2, както и между индекса на телесна маса и този риск, заслужават по-нататъшно проучване", казва Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

Изследователите не са сигурни защо хранителните алергии изглежда правят хората по-

Половината от всички участници в проучването твърдят, че са били диагностицирани с хранителна алергия, астма, екзема или алергичен ринит. След това тези самооценки бяха подкрепени от подгрупа от кръвни тестове, които разкриха антитела, свързани с алергични заболявания. След това изследователите проследили разпространението на SARS-CoV-2 в домакинствата на участниците от май 2020 г. до февруари 2021 г. Хората с екзема и астма не са показали допълнителна уязвимост към вируса, но и не изглежда да са били по-защитени. В същото време при хората с хранителни алергии рискът от заразяване със SARS-CoV-2 бил с 50 процента по-нисък.

Не всички форми на астма са атопични (известни още като силно алергични), а предишни проучвания показаха, че само тези с атопична астма изразяват по-ниски нива на рецептора ACE2 в дихателните пътища, към който се прикрепя SARS-CoV-2. Това предполага, че вирусът няма толкова много начини да нахлуе в клетките на белите дробове на хората с респираторни алергии.

Нещо подобно би могло да се случва и сред хората с хранителни алергии, въпреки че авторите са разглеждали само инфекцията със SARS-CoV-2, а не тежестта на инфекцията.

Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се изяснят механизмите, които стоят зад новите открития, но авторите се надяват, че техните изследвания могат да предложат нови пътища за превенция на COVID-19. /БГНЕС