Хората с психични заболявания с по-висок риск от Covid-19

В САЩ хората с психични заболявания ще бъдат добавени към списъците на гражданите, които ще се ваксинират приоритетно с бустерна доза от препарат срещу коронавирус. Списъкът включва още хора с диабет и със сърдечни заболявания.

Решението да се даде приоритет на хората с психични заболявания идва след нарастващ брой проучвания, свързващи разстройствата на психичното здраве с по-висок риск както от инфекция с COVID-19, така и от по-тежко боледуване.

Учени са изследвали резултатите на хора с подобни заболявания в пет болници в страната, като основната цел е да се проследи как те преболедуват инфекцията. „Това, което открихме, е, че има по-високо ниво на смъртност сред хората с психични заболявания“, съобщи психиатърът д-р Луминг Ли, която по това време работи по магистърската си степен в Йейлския университет.

Рискът от смърт от COVID-19 се е увеличил с 50% за хората с психични заболявания в сравнение с тези без такова, казва Ли.

Друго проучване, публикувано миналата година, разглежда национална база данни с електронни здравни досиета с информация за хора, които са дали положителна проба за COVID-19, и тези, които са били хоспитализирани.

Лицата с анамнеза за психично разстройство са по-склонни да се заразят с вируса, съобщава авторът на изследването д-р Нора Волков, директор на Националния институт за злоупотреба с наркотици. При заразяване случаите на хоспитализация и смърт са почти 98% от случаите, допълнr Волков. И обяснява, че психичните заболявания променят поведението на хората, затова те пренебрегват мерките за социална дистанция. Хората с психични заболявания като цяло имат и влошено здравословно състояние като цяло, както и много хронични здравословни проблеми, като диабет, сърдечно-съдови проблеми, бъбречни заболявания.

Науката отдавна е доказала, че хората с психични заболявания имат по-кратка продължителност на живота и умират от здравословни състояния, различни от психиатричната им диагноза. Те също така са сред най-изолираните в обществото, и тази изолация оказва огромно влияние върху телата им, излагайки ги на по-висок риск от хронични заболявания. Много лекарства, използвани за лечение на психични заболявания, особено антипсихотици, също увеличават риска от тези хронични здравословни проблеми.

В САЩ има повече от 13 милиона души със сериозни психични заболявания, но 40% от тях изобщо нямат достъп до медицински грижи./БГНЕС